POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

České letectvo se představí samostatně i ve společné armádní ukázce

01.09.2016, 18:10

Na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR samozřejmě nebude chybět představení schopností Vzdušných sil AČR. Diváci se mohou těšit na vrtulníky a bojové i přepravní letouny v samostatných či kombinovaných dynamických ukázkách, prohlédnout si je budou moci i zblízka.

České letectvo se bude tradičně podílet na oficiálním zahájení akce slavnostním průletem, do něhož se však opět zapojí i helikoptéry české, polské a slovenské policie. Dva stroje pak předvedou sólové letové ukázky. Své manévrovací schopnosti návštěvníkům předvedou bitevní vrtulník Mi-24 z 22. vrtulníkové základny a nadzvukový bojový letoun JAS-39 Gripen. Kontrakt na jejich pronájem byl před dvěma lety prodloužen a tak budou střežit české nebe až do roku 2027. Naproti tomu dosluhující sovětské vrtulníky Mi-24 mají být v následujících letech nahrazeny moderními západní výroby.

Do společné armádní ukázky se pak zapojí dva lehké podzvukové letouny Aero L-159 Alca, které budou poskytovat leteckou podporu pozemním jednotkám. Během svého vystoupení však divákům předvedou i akrobatické prvky ze své samostatné ukázky. Letouny L-159 se v české armádě kromě blízké podpory pozemních jednotek používá pro výcvik budoucích pilotů Gripenů. Společné armádní ukázky se zúčastní i přepravní vrtulníky Mi-171Š, z nichž bude proveden výsadek.

„České letectvo se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR prezentuje tak říkajíc v plné síle a její účast je tak ze všech letectev největší,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Čeští piloti navíc patří ke světové špičce a tak to je i kvalita a profesionalita při dynamických ukázkách, kterou mohou návštěvníci akce ocenit.“

Na statice si pak návštěvníci mohou zblízka prohlédnout jak všechny stroje, které se předvedou ve vzduchu, tj. JAS-39, L-159, Mi-24 a Mi-171š, ale též i cvičný letoun Aero L-39 Albatros nebo dopravní JAK-40. Jako podpůrný letoun se pak zúčastní i letoun L-410, jenž bude pořizovat letecké záběry na tuto největší bezpečnostní show v Evropě.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro