POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dvojice hlavních bojových tanků zahraničních účastníků, M1 Abrams a Leopard 2, poprvé na Dnech NATO

13.09.2018, 19:28

Prezentace zahraniční pozemní obrněné techniky se již stala nedílnou součástí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, poprvé v celé historii se však na akci představí hlavní bojové tanky dvou cizích států. Zatímco americký M1A2 Abrams si budou moci návštěvníci prohlédnout na statické prezentaci, německý Leopard 2 se představí také v rámci dynamické ukázky.

Toto setkání tak divákům nabízí jedinečnou příležitost ke srovnání dvojice jedněch z nejužívanějších strojů svého druhu. Navzdory svému vzniku na přelomu 70. a 80. let si totiž udržely své místo v ozbrojených silách různých zemí světa, a to mimo jiné díky řadě modernizačních programů, které přispěly k jejich využití i v novodobých konfliktech.

„Těší nás, že prezentace pozemní obrněné techniky zahraničních účastníků se na naší akci stále rozšiřuje, a to nejen ze strany speciálního partnerského státu, ale i sousedních zemí a partnerů. Důkazem toho je právě jedinečná účast hlavních bojových tanků dvou cizích států na letošních Dnech NATO. Německý Leopard 2 se navíc představí ve společné dynamické ukázce se svým českým protějškem T-72M4CZ a americkým bojovým vozidlem pěchoty M2 Bradley, v níž demonstrují vedení bojové činnosti,” oceňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Zatímco M1A2 Abrams reprezentují americkou větev technologického vývoje hlavního bojového tanku, s nimiž mimo ozbrojené síly Spojených států operují pouze mimoevropské země, kupříkladu Austrálie či Egypt, německý Leopard 2 naopak nalezl své uplatnění především v rámci evropských armád. Oba stroje nesou kanón ráže 120 mm, mají vysokou odolnost pancíře zajišťující ochranu například vůči protitankovým minám či nástražným výbušným zařízením a využívají moderních digitálních systémů řízení palby, laserového zaměřování či systémy elektronického boje.

Oba hlavní bojové tanky mají za sebou i cenné bojové zkušenosti. Kdežto M1A2 Abrams se ve velké míře účastnil první války v Zálivu či invaze do Iráku, Leopard 2 byl nasazen například v operacích v Kosovu a Afghánistánu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro