POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Exkluzivní česká premiéra: Norsko vysílá do Ostravy P-3 Orion

20.03.2015, 10:01

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR mají nakročeno k tomu, aby návštěvníkům i letos přinesly jedinečné ukázek a české premiéry. V září na mošnovské letiště z Norska dorazí P-3 Orion, který slouží hlavně k námořnímu průzkumu a vyhledávání ponorek.

Účast tohoto stroje na přehlídkách i v rámci Evropy je podle vyjádření představitelů norského královského letectva vzácností. „Přestože letouny P-3 Orion disponuje několik evropských zemí, a členů Severoatlantické aliance, usilovali jsme právě o ten norský, a to i na osobním jednání v listopadu v Oslu,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Spojení České republiky a protiponorkového letounu je už ze své podstavy velmi neobvyklé, ale o to více jsme rádi, že ho konečně budeme moci na naší akci představit návštěvníkům. Nyní již můžeme prozradit, že dříve jsme usilovali rovněž o britský Nimrod MR2, naši snahu však zhatilo vyřazení tohoto stroje z výzbroje RAF."

P-3 Orion vyráběný americkou firmou Lockheed je čtyřmotorový turbovrtulový letoun, jehož primárním účelem je námořní průzkum, včetně boje proti ponorkám. K jejich detekci pomocí magnetismu slouží výrazné prodloužení ocasu, zneškodnit je pak může torpédy či hlubinnými minami uloženými v trupu. Díky přístrojům, jimiž je vybaven, však může být nasazen i k podpoře pozemních operací či k průzkumu životního prostředí a přírodních zdrojů.

Uveden do služby byl v šedesátých letech a tak patří mezi hrstku vojenských letadel, které jsou používány více než 50 let (spolu např. s B-52 Stratofortress, KC-135 Stratotanker či C-130 Hercules). Norsko vlastní šest strojů P-3 Orion, jež patří do 133. křídla a operují ze základny Andøya.

Orion ve verzi AP-3C australského letectva byl k vidění na Avalon Air Show, kterou před měsícem navštívili zástupci Jagello 2000. „Australané tento letoun nepředstavili pouze na statické ukázce, ale i při letové demonstraci skutečné operace, kdy pilot otevřel pumovnici – pro případné vypouštění torpéd – a vypnul jeden z motorů – pro ušetření paliva. Norové v Ostravě dynamickou prezentaci sice neplánují, ale i tak se určitě je na co těšit,“ upřesňuje Pavlačík. „Bohužel nutno jedním dechem dodat, že jsme byli rovnou upozorněni, že jeho účast může být odvolána kvůli operačním potřebám, vzhledem k situaci na severu a východě Evropy,“ uzavírá.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro