POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Letošní Dny NATO obzvláštní historický tančík Praga

24.08.2015, 17:55

Návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR si kromě nejmodernější techniky budou moci díky prezentaci Vojenského historického ústavu v Praze udělat také historický exkurz k meziválečné československé vojenské výrobě. Konkrétně pro ně bude přichystán tančík Praga AH-IV-Sv.

Vojenský historický ústav (VHÚ) tak jednak naváže na své ukázky z předchozích let, kdy prezentoval právě původní československou mezinárodní techniku, ale rovněž přispěje k prezentaci letošní speciální partnerské země – Švédska. Tento tančík byl totiž před druhou světovou válkou exportován právě do Švédska, odkud se jeden kus vrátil do sbírek VHÚ.

„Vojenský historický ústav tak tematicky doplní již už tak bohatou účast této partnerské země NATO a navíc návštěvníkům umožní se zblízka seznámit s tehdejším československým exportem vojenské techniky, který měl ve světě velmi dobré jméno,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Tento tančík je též důkazem výborné spolupráce Československa a Švédska v obranné oblasti, na kterou v současnosti navazujeme i prostřednictvím pronájmu letounů JAS-39 Gripen.“

Čtěte také: Švédsko jako partnerská země posunuje Dny NATO do nové dimenze

Příběh, jak se neobvyklý československý tančík dostal do švédské královské armády, je přitom velmi poutavý. Tři roky před vypuknutím druhé světové války hledalo Švédsko způsob, jakým posílit svou výzbroj tankovými prapory a z finančních důvodů si vybrali tehdejší alternativu ke klasickým tankům, tančík Praga AH-IV-Sv. Zvláště je upoutala jízdní ukázka přímo v Krkonoších, kde si tančíky hravě poradily se zasněženým terénem a dokonce si neohroženě prorazily tunel skrze sněhovou závěj. V dubnu 1938 se tak začalo s roční montáží 48 kusů objednaných vozidel, které byly konstruovány přímo ve Švédsku. V tamní armádě pak působily do roku 1953, kdy byly vyřazeny.

Kromě Švédska patřily mezi uživatele AH-IV-Sv rovněž Rumunsko, které je nasadilo v průběhu 2. světové války, Írán a Etiopie. Ta je použila ještě v 80. letech v boji proti Somálsku.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro