POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Luftwaffe zkompletuje evropskou přehlídku Typhoonů, poprvé představí A400M

31.08.2016, 14:03

Letošní ročník Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR nabídne opravdový světový unikát. Vůbec poprvé bude možné na jedné akci vidět letové ukázky letounů Eurofighter Typhoon všech jeho evropských provozovatelů. Německo jako speciální partnerský stát kromě letové premiéry svého Eurofighteru nabídne na statické ukázce bojové letouny Tornado, přepravní C-160, plánuje rovněž premiéru nového přepravního Airbusu A400M ve střední a východní Evropě.

Ještě na žádné air show se nesetkaly letouny Typhoon všech pěti evropských států, které jej mají ve výzbroji svých letectev – kromě Německa i z Itálie, Rakouska, Španělska a Velké Británie. V případě německé Luftwaffe se navíc bude jednat o jedinou letošní zahraniční letovou ukázku tohoto stroje.

„Nedávno jsme psali o tom, že už moci nabídnout Typhoony ze čtyř států je raritní záležitostí. Setkání těchto strojů všech pěti jejich evropských provozovatelů pak bude z tohoto hlediska historickým okamžikem, který potěší všechny letecké nadšence,“ podtrhuje význam setkání Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Samozřejmě bychom toho rádi využili k nějakým společným aktivitám, nechceme však zatím předjímat. A neměli bychom zapomínat ani na další velkou premiéru, kterou plánuje německé letectvo, a to nejnovější evropský vojenský transportní letoun A400M Atlas. Jeho účast však nemůžeme přislíbit, protože závisí na jeho aktuálním operačním nasazení.“

A400M Atlas je čtyřmotorový turbovrtulový taktický přepravní letoun se strategickými schopnostmi vyvinutý společností Airbus. Německo je začalo zařazovat do výzbroje na konci roku 2014, nyní disponuje třemi stroji a postupně jimi plánuje nahradit mimo jiné dosluhující letouny Transall C-160, jenž se též na Mošnově představí. Doplní je dva bojové stroje Panavia Tornado ve verzi ECR pro elektronický boj, na statickou ukázku Luftwaffe vysílá rovněž další dva letouny Typhoon. Spolu se záložním strojem tak na Mošnov dorazí hned čtyři tyto německé stííhačky.

Návštěvníci Dnů NATO se navíc mohou těšit i na derniéru vrtulníku Bo-105 německé armády, která jako jediná na světě má oficiálně povoleno s tímto užitkovým strojem předvádět leteckou akrobatiku. Po 43 letech jej však pozemní síly vyřazují ze své výzbroje, Dny NATO jsou tak poslední veřejnou akcí, na které se jej bude možno vidět na statické i letové ukázce.

Německo tak díky statusu speciálního partnerského státu, který pojímá opravdu ve velkém stylu, na Mošnově představí až 15 letadel či vrtulníků, patřících pod letectvo, pozemní síly a námořnictvo.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro