POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Nad Mošnovem budou burácet čtyři Typhoony, demo team vysílá i britská RAF!

17.08.2016, 13:01

Letouny Eurofighter Typhoon s výsostnými znaky hned čtyř letectev se budou prohánět nad areálem letošních výročních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Účast svého Typhoon Display Teamu potvrdila Velká Británie, která tak doplní již potvrzené letové ukázky těchto dvoumotorových víceúčelových bojových strojů španělského, italského a rakouského letectva.

S britským Typhoonem se mohli návštěvníci Dnů NATO setkat již v roce 2007, kdy tento letoun poprvé přistál ve střední Evropě. O dva roky později si nad Mošnovem odbyl svou premiéru i britský RAF Typhoon Display Team, jehož letová ukázka tehdy patřila mezi vrcholy akce. Letos si tak budou moci návštěvníci dynamickou ukázku Eurofighteru Typhoon v barvách RAF nejenže vychutnat po sedmi letech znovu, ale navíc i porovnat s týmy dalších tří evropských letectev. Stane se tak vůbec poprvé nejenom v rámci Dnů NATO, ale i v rámci světových air show.

"Setkání čtyř evropských Typhoon Demo Teamů na jedné akci je zcela raritní, toto kvarteto se střetne vůbec poprvé," uvádí Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví+kosmonautika. "Navštěvníci se však nemusí obávat, že by je čekaly čtyři stejné ukázky, naopak každý tým létá jinak. Zatímco Brit pojímá svůj let velmi razantně a předvádí např. sudovitý výkrut s forsáží, španělský pilot se naopak zaměřuje na manévry v minimálních rychlostech. S trochou nadsázky se dá říci, že kromě letounu nemají předváděné ukázky nic společného."

Letošním pilotem RAF Typhoon Display týmu, je poručík Mark „Schlongy“ Long, který s těmito stroji létá již čtyři roky. Diváci si ale budou moci britský Eurofigter prohlédnout i zblízka. RAF totiž posílá do Ostravy hned tři stroje – jeden na letovou ukázku, jeden záložní a jeden právě na statickou ukázku.

Přestože byl původně vyvinut především ke vzdušným soubojům, nyní mohou být britské Eurofightery s označením FGR4 nasazeny v plném spektru leteckých operací, včetně air policingu, podpory mírových misí či útoků na pozemní cíle. Po vyřazení letounů Tornado F3 jsou Eurofightery jedinými bojovými letouny britského letectva sloužícími k ochraně vzdušného prostoru Velké Británie. RAF má ve výzbroji celkem 137 těchto letounů s charakteristickým delta křídlem.

Jedná se již o třetí typ letounů, který letos Velká Británie posílá do Ostravy. Na statických ukázkách se představí i další dvoumotorový bojový letoun Královského letectva Panavia Tornado, námořnictvo premiérově představí své cvičné stroje Hawk. Kromě toho se ve vzduchu představí dvě britské parašutistické skupiny – Tigers a Falcons.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro