POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Návrat RAF: Tornado GR.4 a King Air

27.04.2015, 15:15

Po roční pauze se vrací na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR rovněž britské královské letectvo Royal Air Force a s ním i letouny, které se na akci představily naposled v roce 2013 – bojové Tornado GR.4 a cvičný stroj King Air.

Velká Británie se na mošnovském letišti poprvé prezentovala v roce 2003, kdy se i samotná akce konala na Mošnově poprvé, a od té doby vynechala pouze ročník 2014 a je to tak jeden z nejtradičnějších zahraničních účastníků. V prvních dvou letech se představil výcvikový tým BMATT (British Military Advisory and Training Team) působící ve Vyškově, od roku 2005 se účastní letectvo a je tomu tak právě deset let od prvních Tornad (verze F3) na mošnovském letišti.

„Přestože se ještě před Velkou Británií účastnilo Polsko se Slovenskem, dá se říci, že to byla právě Británie, která přivedla na akci další zahraniční účastníky a stála tak u počátků současné podoby Dnů NATO,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Doufáme, že britské Tornado GR.4 potěší ty, kteří se tohoto stroje nedočkali v rámci německé účasti.“

Panavia Tornado ve verzi GR.4 se na mošnovském letišti představilo poprvé v roce 2006, ve verzi F3 dokonce ještě o rok dříve. Jedná se o dvoumotorový útočný letoun s měnitelnou geometrií křídel určený k ničení pozemních cílů na nepřátelském území. Tornada takto byla nasazena v Iráku, v Afghánistánu či v Libyi a nyní se účastní bojů proti Islámskému státu.

Beechcraft King Air je oproti tomu užitkový stroj, který v RAF slouží především pro výcvik, ale může též přepravit až 13 cestujících. V předchozích letech se Tornado (ve verzi F3) i King Air návštěvníkům Dnů NATO představily i v leteckých ukázkách, tentokrát budou k vidění na statice.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro