POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Navštívili jsme Australian International Airshow

27.02.2015, 11:20

Dnes začal nejuznávanější letecký den na jižní polokouli - Australian International Airshow v Avalonu, který trvá do neděle a na nějž poprvé zavítali i zástupci Jagello 2000. Byly zde k vidění opravdu velmi zajímavé ukázky, kterých se u nás bohužel patrně jen tak nedočkáme a tak jsme se rozhodli o ně podělit.

Pro Evropana bylo exotické vidět prezentaci singapurského letectva RSAF - efektní dynamickou ukázku dvojice stíhačů F-16 "Black Knights", a dále cvičného Hawku a vrtulníku Super Puma na statice. Úplnou raritou pak pro nás byla statika KC-767 v barvách japonských obranných sil (Japan Self-Defence Forces)

Největším zahraničním účastníkem jsou USA, které vyslaly na statickou ukázku dva "neviditelné" stroje F-22 ze základny na Havaji, legendární bombardér B-52 na statiku i průlet, námořní letoun P-8 Poseidon, tanker KC-135 a stíhač F-16.

Největší prezentaci na vzduchu i na zemi měla samozřejmě Royal Australian Air Force,  která předvedla všechny své stroje,  včetně statické premiéry bezpilotního stroje RQ-4 Global Hawk. Dech beroucí byla hodinu a půl trvající kombinovaná ukázka "role demonstration" australských strojů: 3x F-18 Super Hornet včetně ukázky tankování z KC-30, simulovaného útoku na námořní cíl v podání AP-3C Orion, taktické přistání dvojice transportních C-130J za "ochrany"  dvou bitevnich vrtulníků Tiger, efektní combat landing C-17 s výjezdem vozidla Bushmaster a následný startem a v neposlední řadě letounu včasné výstrahy E-7 Wedgetail.

"Takovou atraktivní, komplexní a pro diváky současně srozumitelnou ukázku kapacit národního letectva jsem viděl vůbec poprvé, před australskými organizátory hluboce smekám," komentoval předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro