POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Norsko opět potvrdilo účast Orionu

04.04.2016, 11:50

Potvrzení další exkluzivní účasti dorazilo z Norska. Návštěvníci 16. Dnů NATO v Ostravě & 7. Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na českou veřejnou premiéru průzkumného letounu P-3C Orion. Ten se měl na Mošnově představit už loni, kdy však byl pár dní před akcí odvolán.

Letošní účast by měla být jakousi náplastí pro návštěvníky a zároveň omluvou norské strany za loňský rok, kdy byla kvůli operačnímu vytížení ukázka Orionu zprvu změněna ze statické na průlet a posléze zcela zrušena.

"Norský letoun P-3C Orion se právě vzhledem ke svému častému nasazení objevuje na leteckých přehlídkách velmi zřídka, toho jsme si byli vědomi už loni. Ale velmi si ceníme toho, že norské letectvo dělá vše pro to, aby splnilo svůj loňský příslib a aby ho návštěvníci Dnů NATO mohli spatřit," říká uznale Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Ačkoli jsou povinnosti pochopitelně přednější než veřejná přehlídka, Věříme, že tentokrát si svou českou premiéru na mošnovském letišti úspěšně odbude."

Zatímco mnohé jiné stroje je možné nad Českou republikou spatřit např. v rámci aliančních cvičení, u Orionu to vzhledem k jeho specifickému účelu neplatí. Letoun P-3 Orion je vyvinutý speciálně pro námořní průzkum a pro detekci ponorek, k níž využívá detektor magnetických anomálií umístěný ve výrazném prodloužení ocasu. Odhalené ponorky následné může zneškodnit torpédy či hlubinnými minami uloženými v trupu. Díky dalším přístrojům však může být využit i k podpoře pozemních operací či k monitorování životního prostředí a přírodních zdrojů.

Uveden do služby byl v šedesátých letech a v aktivní službě tedy slouží již přes 50 let. Norské královské letectvo vlastní šest strojů P-3 Orion, které operují ze základny Andøya a jež patří pod 133. křídlo.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro