POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Obloha nad mošnovským letištěm se zabarvila květy vlčích máků

15.09.2018, 19:15

Mimořádný historický průlet šestnácti druhů letecké techniky za tónů Smetanovy Vltavy na úvod XVIII. Dnů NATO v Ostravě & IX. Dnů Vzdušných sil AČR předznamenal program věnovaný připomenutí stého výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil. První den této unikátní víkendové show konané na Letišti Leoše Janáčka Ostrava si nenechalo ujít 95 000 návštěvníků.

Jedinečným zážitkem tohoto historického průletu bylo sledovat rozsypání tisíce symbolických vlčích máků na obloze jako vzpomínka na všechny padlé za posledních sto let a nakreslení trikolóry české státnosti na nebi ze strany vrtulníku Mi-24/35 z řad Vzdušných sil AČR. Na velmi bohatém programu, obohaceném v tomto roce i o historické expozice a techniku, se podílelo 20 účastnických států, z nichž USA se ujaly role speciální partnerské země.

Ani noční déšť nezabránil odstartování největší bezpečnostní akce v Evropě a prostory statických i dynamických ukázek se postupně zaplnily návštěvníky, kteří sledovali dění na zemi i ve vzduchu. Například na prohlídku leteckých gigantů v podobě druhého největšího dopravního letadla amerického letectva C 17 III Globmaster a strategického bombardéru B-52H stály desítky zájemců v neustálé řadě.

Pohled na osádku dvou bitevních vrtulníků Apache AH-64 v kloboucích jízdní kavalerie pak připomínal záběr z kultovního filmu Apokalypsa od F. F. Coppoly. Mezi soudobou pozemní technikou, tankem M1 Abrams a bojovým vozidlem pěchoty M2 Bradley byla navíc vhodně umístěna technika historická, která tak vystihla technologický pokrok, jímž si ozbrojené síly za několik posledních desetiletí prošly.

Na obloze se v průběh dne představila celá řada typů současných i historických strojů, a to nejen individuálně, ale i skupinově. Týmovou akrobacii zde totiž zastoupily Křídla bouře z řad chorvatského letectva, které je letos premiérovým účastníkem Dnů NATO, a polské Bílo-červené jiskry s uhranivým hudebním doprovodem. Obě skupiny sklidily zasloužený potlesk diváků.

Z individuálních vystoupení je možné vyzdvihnout například premiérové letecké ukázky polského a belgického display týmu na strojích F-16 Fighting Falcon či španělské a britské zástupce na letounech Eurofighter Typhoon. Zároveň nelze opomenout vystoupení českého pilota kpt. Iva Kardoše, který se svým stíhacím letounem JAS-39 Gripen rozburácel mošnovské letiště.

Linka oslav stoletého výročí založení Československa a jeho ozbrojených sil byla velmi zřetelná i v rámci statické expozice, kdy byl díky spolupráci se Slezským zemským muzeem věnován rozsáhlý prostor historické vojenské technice i jejím replikám za účasti klubů příznivců vojenské historie. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost si prohlédnout například slavný československý tank LT-38, sovětský tank T-34 či repliky letounů Jak-3 a Spitfire Mk. IX.

Největší bezpečnostní show v Evropě má za sebou první vydařený den. Zítra se brány letiště Leoše Janáčka opět otevřou v 8:30 a atraktivní program i slibná předpověď počasí předznamenává, že půjde o další nezapomenutelný zážitek. Kde jinde se totiž můžete v takové míře setkat s technikou a vybavením tolika ozbrojených a bezpečnostních složek takové míře techniku než na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro