POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Po čtyřech letech se vrací dánská F-16

09.03.2018, 12:20

Ani na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR nebude chybět oblíbený bojový letoun F-16. Na dynamickou ukázku jej vyšle Dánské královské letectvo, které je tak čtvrtým letošním zahraničním účastníkem.

Letouny F-16 měli možnost vidět návštěvníci všech ročníků akce od roku 2007, přičemž loni poprvé za tuto dobu se žádný tento stroj neukázal v letové ukázce. Naopak v roce 2014, kdy sem dánská F-16 zavítala naposledy, se zde setkaly tři demo teamy – kromě dánského i řecký a nizozemský.

ccc
ccc

„Severské státy s výjimkou Švédska nepatří mezi pravidelné účastníky Dnů NATO, ale když už se zde představí, stojí to za to – ať už v případě norského P-3C Orion, finské letové ukázky F-18 či právě dánské F-16,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Vzhledem k obratnosti a výkonu tohoto stroje se tedy opět můžeme těšit na skvělé vystoupení a předvedení limitů jeho schopností.“

Dánské královské letectvo provozuje 30 víceúčelových letounů F-16 v modernizovaných verzích. Sloužit mohou jako stíhače i bombardéry a v těchto rolích byly též v posledních letech nasazeny buď k ochraně vzdušného prostoru pobaltských států, nebo při mezinárodních operacích v Libyi či proti Islámskému státu. Přestože jsou stroje F-16 stále ve výrobě, Dánsko je již plánuje postupně nahradit letouny F-35, na jejichž vývoji se i podílelo.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro