POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Počasí zkomplikovalo přípravy, oslavy 100 let republiky ale neohrozí

14.09.2018, 18:52

Jen několik hodin zbývá do dalšího ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, který připomene 100 let od založení Československa, ale též vyzdvihne dlouholetou spolupráci se Spojenými státy, které se pro letošní rok zhostily role speciální partnerské země. Přestože dnes areál zkrápěl déšt, víkendový program dle předpovědi nebude počasím ovlivněn a návštěvníci se tak mohou těšit na nezapomenutelnou podívanou, která bude okořeněna řadou premiérových zahraničních ukázek.

Desítky kusů letecké i pozemní techniky, na 40 dynamických ukázek ve vzduchu i na zemi a 16 hodin víkendového programu – to všechno, a ještě víc nabídne letošní ročník Dnů NATO. Ten představuje jednu z nejvýznamnějších veřejných akcí připomínající sté výročí vzniku Československa a jeho ozbrojených sil, a poskytne tak jedinečné setkání současné a historické vojenské techniky. Ta je již nachystaná v areálu, kde probíhají závěrečné přípravy.

„Za letošními Dny NATO stojí více než tři roky intenzivního plánování s cílem poskytnout návštěvníkům naší show jedinečné zážitky vzhledem k mimořádnému výročí naší země. Jedním z vrcholů oslav s ním spojených bude jednoznačně historický průlet 16 druhů letecké techniky mapující vývoj vzdušných sil za posledních sto let, jehož mimořádnost bude navíc umocněna tóny Smetanovy Vltavy,” zdůrazňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. "Po třech letech též předpověď slibuje velmi příznivé počasí na oba víkendové dny a tak doufáme, že se s vámi setkáme v areálu Letiště Leoše Janáčka Ostrava."

Víkendový program zároveň přináší množství zahraničních premiér, o něž se v první řadě postarají Spojené státy plnící roli speciální partnerské země. Poprvé se totiž na mošnovském letišti představí americká pozemní obrněná technika reprezentovaná hlavním bojovým tankem M1A2 Abrams a dvojicí bojových vozidel pěchoty M2 Bradley. Druhé jmenované vozidlo se navíc zapojí i do mimořádné dynamické ukázky po boku hlavních bojových tanků Německa a České republiky. Na Dnech NATO bude debutovat také víceúčelový vrtulník UH-1Y Venom z řad námořní pěchoty, o jehož účast se zasloužil jeho výrobce, společnost Bell Helicopter.

„Účast USA jakožto speciálního partnerského státu je odrazem naší dlouhodobé spolupráce a v rámci tohoto výročního ročníku, proto jsme nesmírně rádi, že si Spojené státy pro návštěvníky připravily letos nejširší prezentaci v rámci střední Evropy, a tak přispějí velkou měrou k jejich spokojenosti,” oceňuje Pavlačík.

Díky upřednostnění dynamických ukázek před statickými ze strany zahraničních účastníků, o které bylo ze strany organizátorů vzhledem k výjimečnosti letošních Dnů NATO požádáno, přinese víkendový program premiéry i v podobě vystoupení hned dvou akrobatických týmů – skupiny Křídla bouře chorvatského letectva, které se této akce účastní vůbec poprvé, a polských Bílo-červených jisker. Oproti předchozím letům si debutové dynamické ukázky přichystaly také polský a belgický stíhací letoun F-16, jež se dosud prezentovaly pouze v rámci statiky.

Ve velkém se vrací také Švédská historická letka, z níž premiérově vystoupí letouny Saab J32 Lansen, dvoumístná verze AJS37 Vigen a jednomístný SK 35 Draken. Ty se po boku finské F-18 a dánské F-16 zároveň představí v jedinečném severském průletu. Dynamická vystoupení však bude mít i historická technika, kdy se divákům představí například tanky LT-38 a T-34/86.

Pozadu nicméně nezůstávají ani stroje na statické expozici. Svůj debut zažijí mimo jiné norský průzkumný letoun DA-20, rakouský cvičný stroj PC-7 Turbo Trainer či německé vrtulníky EC 135 a Bell 206. Nebudou zároveň chybět američtí letečtí velikáni B-52, KC-135 a C-17, které doplní například dvojice dopravních letounů C-27J Spartan. Historický sektor pak nabídne nejen legendární letouny jako Spitfire Mk.IX, Aero 145 či vrtulník Mi-24D, ale také US Army kemp a meziválečnou pozemní techniku.

„Přestože páteční déšť zkomplikoval plánované přílety a nácviky, a bohužel i dnes, jeden den před zahájením, byla odvolána účast některých letounů, dynamická i statická prezentace je pro letošní ročník nabitá a věříme, že si návštěvu Dnů NATO užijete,” dodává Pavlačík.

Těšíme se na Vás!

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro