POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Polská jednotka AGAT představí na Mošnově Oshkosh M-ATV

06.09.2017, 17:19

Ani letos nebudou na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR chybět polské speciální síly. Obdobně jako v loňském roce se bude návštěvníkům v rámci statické ukázky prezentovat speciální jednotka AGAT, která s sebou premiérově přiveze i obrněná vozidla Oshkosh M-ATV.

Polské speciální síly jsou oblíbeným účastníkem Dnů NATO, a to nejen díky své specifické pozici v rámci polských ozbrojených sil, ale také technice, kterou s sebou přiváží. Speciální jednotka AGAT si pro letošní ročník připravila premiérovou účast dvou vozidel Oshkosh M-ATV. Jedná se o obrněné vozidlo spadající do kategorie MRAP (Mine Resistant Ambush Protected). Je tak konstruováno, aby odolalo nástražným výbušným zařízením či přepadům, přičemž popudem k jeho vývoji se staly operační zkušenosti z vojenské mise v Afghánistánu.

„Účast elitních jednotek zcela naplňuje naši snahu prezentovat na Dnech NATO moderní prostředky, které jsou reálně používány k zajištění naší bezpečnosti. Návštěvníci tak mají též možnost prohlédnout si výzbroj, jež je na veřejnosti prezentována celkem zřídka,“ uvádí předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík a dodává: „Po Slovensku a Německu se zároveň jedná již o třetí stát, který na letošním ročníku Dnů NATO představí svou pozemní techniku.“ Kromě již zmíněných M-ATV AGAT dále ukáže například dvě obrněná vozidla HMMWV, Land Rover Defender či čtyřkolku Polaris.

Speciální síly jsou v rámci polských ozbrojených sil považovány za samostatnou ozbrojenou složku, která byla založena v roce 2007 a která přímo spadá pod náčelníka generálního štábu. Poprvé je na Dnech NATO reprezentovala jednotka COMMANDO v roce 2014, kdy Polsko zastávalo roli speciálního partnerského státu. Samotná AGAT, jejímž hlavním úkolem je provádění diverzních akcí v týlu nepřítele s cílem narušit jeho bojovou činnost, si premiéru na mošnovském letišti odbyla v loňském roce. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro