POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Rekordní show vidělo 130 tisíc lidí

18.09.2016, 18:14

Druhý den největší bezpečnostní a vojenské show v Evropě, Dnů NATO, navštívilo na mošnovském letišti 85 tisíc lidí. Se sobotní, deštěm poznamenanou účastí tak dorazilo 130 tisíc návštěvníků. Organizátoři přichystali řadu jedinečných ukázek, diváci nejvíce ocenili italské akrobaty Frecce Tricolori.

Ti tak vyhráli cenu primátora pro divácky nejúspěšnější letovou ukázku. Desítka cvičných proudových letounů Aermacchi MB-339 se rozdělila na devítičlennou skupinu a sólistu, svou ukázku doprovodila efektními kouřovými efekty v barvách italské vlajky. Na nebi se během víkendu v derniéře předvedl vrtulník Bo-105 německých sil, které s ním jako jediné mohou létat akrobacii, stíhačky Eurofighter Typhoon ze všech pěti evropských zemí, které jej provozují, jeho francouzská „sestra“ Rafale či čtyři generace švédských stíhaček, od „létajícího sudu“ J-29 až po JAS-39 Gripen v českých barvách.

Fotogalerie z nedělního programu

Na zemi pak diváci mohli zblízka vidět bombardéry B-1 a B-52, přičemž první zmíněný stroj zavítal do Ostravy vůbec poprvé. Američané se v Česku účastnili cvičení Ample Strike, což umožnilo jejich hojnější účast. Tu nabídlo i Německo, které bylo letos partnerskou zemí. Nabídlo nový transportní letoun A400M, v pozemních ukázkách se předvedl tank Leopard 2.

V pozemních ukázkách se dále předvedly elitní bojovnice jordánské armády, které spolu s českými policisty osvobodily rukojmí v uneseném letadle. Historické okénko za Československo reprezentoval prvorepublikový tank LT vz.38, zrekonstruovaný do pojízdného stavu.

Celkově byl program účastí stovky letadel z 20 zemí a Severoatlantické aliance rekordní. „Letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR přichystaly příchozím návštěvníkům opravdu nezapomenutelnou podívanou, řadu exkluzivních premiér a rekordní čísla. Akce opět dokazuje, že každým rokem nabízí nové věci a letos je seznam premiér a rekordů opravdu dlouhý,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které akci pořádá. "Chtěl bych poděkovat každému jednotlivci, který se na hladkém průběhu organizace naší akce podílel,“ řekl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Bez jejich dokonalé souhry není možné docílit priority naší akce, a to je maximální bezpečnost všech jejich návštěvníků i účastníků.“
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro