POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Ročníky 2001-2005: Černá louka, letiště, AWACS a první zahraniční stíhačky

02.06.2016, 14:47

Při příležitosti 15. výročí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR přinášíme sérii článků připomínajících po "pětiletkách" prvních 15 ročníků akce, která se za tu dobu vyvinula v "největší bezpečnostní show v Evropě". V letech 2001 až 2005 se nejprve ustaloval koncept akce, ale dočkali jsme se i prvních zahraničních leteckých účastníků...

Již od prvního ročníku se akce koná s podtitulem "Naše bezpečnost není samozřejmost", který měl tehdy speciální význam, protože pár týdnů před konáním došlo v USA k teroristickým útokům 11. září. Jejím účelem tak od počátku byla prezentace nejpestřejší škály prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti - a to prostředků nejen armádních, ale i policejních, hasičských, záchranářských i dalších složek. Důraz přitom byl a je kladen na představení mezinárodní spolupráce, už od prvního ročníku se tak účastnily i zahraniční jednotky - Polsko v roce 2001 vyslalo své elitní výsadkáře z Bialsko-Bialej, v roce 2002 se připojil slovenský 7. speciální výsadkový pluk z Žiliny.

V roce 2002 byl Den NATO doprovodnou akcí summitu Severoatlantické aliance v Praze. Stále se jednalo pouze o přehlídku na páteční odpoledne konanou na ostravském výstavišti Černá louka. Nárůst návštěvnosti potvrdil, že její konání má význam, byl však takový - v roce 2001 10 tisíc a o rok později 15 tisíc - že už třetí ročník byly potřebné prostory mnohem rozsáhlejší - na tzv. jižní stojánce mošnovského letiště, kde akce vydržela až do roku 2008. I přes tuto změnu však akci zůstal přídomek "v Ostravě". Program se též z pátečního odpoledne přesunul na sobotu.

Nový prostor nebyl jen větší pro návštěvníky, ale umožnil též provádění atraktivnějších dynamických, ale zejména letových ukázek. Kromě toho, že se rozšířilo spektrum nevojenských složek a jednotek integrovaného záchranného systému - poprvé se představila např. Celní správa či Vězeňská služba - se tak návštěvníci mohli těšit na ukázku bojového vrtulníku Mi-24, která byla naprostým vrcholem programu. Ten tehdy začínal v jedenáct hodin a končil okolo šesté večer. Připojil se též třetí zahraniční účastník - Velká Británie, která prezentovala svůj výcvikový tým BMATT z Vyškova. 'Výjimečný' byl rok 2003 i pro Polsko, ač z jiného důvodu - byl to jediný ročník, kterého se neúčastnilo.

Čtvrtý ročník proběhl především ve znamení první účasti legendárního letounu včasné výstrahy E-3A Sentry „AWACS“ z letecké základny NATO v německém Geilenkirchenu. Návštěvníci čekali ve frontách několik hodin, aby si jej mohli prohlédnout i zevnitř, což se jen v o něco menší míře opakovalo vždy, když se tento "letoun s talířem" na Mošnov vrátil. Kromě něj se představily i české armádní jednotky, které bývají oceňovanou součástí zahraničních misí - světově proslulá proti chemická jednotka z Liberce a plně vybavená polní nemocnice.

První pětiletka pak vyvrcholila premiérovou účastí zahraničního letectva, když britské Royal Air Force na mošnovské letiště vyslalo dva své letouny Tornado F3 ze základny ve skotském Leuchars. Ač se měly představit pouze na zemi, v pátek před akcí padlo rozhodnutí, že se jedno z Tornad zapojí i do letového programu. Tato nečekaná ukázka tak symbolicky otevřela mošnovské nebe i dalším zahraničním účastníkům. Veřejnou premiéru zde měl i legendární pasivní sledovací systém Věra, česká armáda předvedla i simulovanou bitvu se zapojením tanků T-72M4CZ, bojových vozidel pěchoty BVP-2 či vrtulníků Mi-17 a W-3A Sokol. O narůstajícím významu a renomé akce svědčila i první účast náměstka generálního tajemníka Severoatlantické aliance Jeana Fourneta. Neobvyklou a významnou součástí programu bylo finále Mistrovství Evropy v požárním sportu hasičů a záchranářů.

Prvních pět ročníků Dne NATO v Ostravě navštívilo podle oficiálních policejních odhadů celkem 125 000 lidí a svou techniku či jednotky na nich představily čtyři státy - kromě ČR i Polsko, Slovensko a Velká Británie - plus Severoatlantická aliance. Během těchto pěti let již stačila pevně zakotvit v povědomí jako jedinečná přehlídka, na níž se setkávají bezpečnostní jednotky a služby všech typů. Zřejmě nikdo však nepředvídal, jakým způsobem se vyvine v následujících pěti letech, pro což byl přelomem již rok 2006.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro