POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Slovenské firmy představí houfnici Zuzana 2 a obrněnec Corsac

13.09.2017, 11:20

Slovensko jakožto speciální partnerský stát se bude na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR prezentovat nejen leteckou, ale i pozemní technikou svých ozbrojených sil. Stranou nezůstane ani slovenský obranný průmysl, který na mošnovském letišti ukáže své nejmodernější produkty.

K vidění tak budou dvě vozidla, která mají úzké vazby i k výzbroji českých pozemních sil. Návštěvníci se mohou těšit na samohybné kanónové houfnice ZUZANA a ZUZANA 2, jež představují modernizované verze československé ShKH vz.77 DANA. ZUZANU představí slovenské ozbrojené síly, ZUZANU 2 pak Sdružení bezpečnostního a obranného průmyslu Slovenské republiky (ZBOP SK).

Obě se vyznačují podvozkem 8x8, ZUZANA 2 se od své předchůdkyně odlišuje zejména jednomístným provedením podvozku a prodlouženou hlavní. Navíc ji její elektronická výbava, diagnostika a mechanizace obslužných prací při nabíjení a střelbě řadí mezi nejmodernější systémy.

Premiérovou účast na Dnech NATO si pak připíše kolový obrněný transportér Corsac 8x8, který na mošnovské letiště přiveze ZBOP SK. Toto vozidlo, jež vzniklo spoluprací slovenských společností MSM Martin, EVPÚ, Konštrukta Defence a americké firmy General Dynamics, vychází z rakouského transportéru Pandur II, jež na základě licence vyrábí pro českou armádu firma Czechoslovak Group. Corsac 8x8 je značně všestranným obrněncem vhodných nejen pro bojové, ale také průzkumné, zdravotnické či vyprošťovací účely. Přestože byl Corsac 8x8 primárně vyvinut pro potřeby slovenských ozbrojených sil, zaujal i zájemce ze zahraničí.

„Obranný průmysl jako takový je nedílnou součástí budování národních obranných kapacit, proto nás těší, že jeho zástupci přináší našim návštěvníkům unikátní možnost si prohlédnout nejmodernější techniku i na naší akci dosud nepředstavenou výzbroj,“ zdůrazňuje předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Statickou prezentaci slovenských ozbrojených sil dále doplní raketomet RM-70/85 MODULAR, velitelské štábní rádiové vozidlo Tatrapan, terénní automobil AKTIS 4x4 či automatizovaný systém velení ASTRA PVO.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro