POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Slovenské letectvo opět na statické i v letové ukázce

15.02.2017, 18:39

S počátkem roku se již tradičně hlásí první zahraniční účastníci nadcházejících Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Nejinak je tomu letos, kdy svou účast potvrdilo slovenské letectvo, jež jako v předchozím roce představí svou techniku v dynamické i pozemní ukázce.

Ve vzduchu své letové schopnosti ukáže bojový letoun MiG-29, pokud by však z jakýchkoli důvodů nemohl dorazit, nahradí jej L-39 Albatros. Na zemi si pak návštěvníci akce budou moci prohlédnout zblízka transportní vrtulník Mi-17, jež poslouží i jako podpůrný stroj.

"Je symbolické, že se zrovna Slovensko, s nímž nás pojí nejen společná historie, ale rovněž rozsáhlá bezpečnostní spolupráce, postaralo o první potvrzené ukázky letošního ročníku akce," oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Loni bylo atraktivní a oblíbené představení letounu MiG-29 bohužel odvoláno a tento letoun se tak po mnoha letech nepředstavil ani na statické ani v letové ukázce, a tak jsme rádi, že se jej návštěvníci mohou dočkat letos."

Dvoumotorový stíhací letoun MiG-29, který tvoří páteř slovenských vzdušných sil, byl vyvinut v 70. letech, stále jej však využívá mnoho letectev, především z bývalého sovětského bloku. Slovenské stroje byly mezi 2005 a 2006 modernizovány na standard NATO a přestože se uvažuje o jejich nahrazení gripeny, slovenské letectvo bude letouny MiG-29 využívat minimálně do roku 2019.

Do stejného roku by měly naopak být všechny transportní vrtulníky Mi-17 nahrazeny za nové stroje americké výroby UH-60 Black Hawk. Návštěvníci Dnů NATO tak mohou mít jednu z posledních příležitostí spatřit tuto helikoptéru ve slovenských barvách na statické ukázce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro