POTVRZENÁ ÚČAST 2024     

Zprávy

Slovenský MiG-29 nebude nad Mošnovem chybět ani letos

18.08.2015, 15:05

Také během letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nebudou diváci ochuzeni o oblíbenou letovou ukázku stíhacího letounu MiG-29AS slovenského letectva.

Ruská nadzvuková stíhačka, která tvoří páteř slovenského letectva, je již tradičním a návštěvníky akce velmi žádaným účastníkem dynamických ukázek, které předvádí každoročně již od roku 2010. V roce 2012 slovenští letci předvedli dokonce simulovaný vzdušný boj, neboli tzv. dog fight, a o rok později se zapojili do společného průletu s českými letouny k oslavě 20. výročí samostatnosti obou republik a deseti let Slovenska v Severoatlantické alianci.

„Přestože se slovenské letouny MiG-29 ukáží nad mošnovským letištěm již po šesté v řadě, ukázka letových vlastností těchto strojů je velmi působivá a každoročně sklízí u návštěvníků velký ohlas,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Věříme, že nejinak tomu bude letos.“

V letové ukázce se představí letoun typu MiG-29AS, jehož avionika byla vylepšena slovenským letectvem, na statice ho doplní i dvoumístná verze MiG-29UBS, který rovněž patří mezi slovenské vylepšené verze, a transportní vrtulník Mil Mi-17.

Jelikož dochází v současné době k modernizaci slovenského letectva, může se jednat o jedny z posledních vystoupení těchto strojů ve slovenské armádě. Slovensko se snaží odpoutat od stávající ruské techniky, které nyní končí životnost a tak již zmíněné stíhačky MiG-29 nahradí brzy letouny západního typu a dosluhující vrtulníky Mil Mi-17 devět nově zakoupených amerických víceúčelových bojových vrtulníků UH-60M Black Hawk.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro