POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Stručné ohlédnutí za loňským ročníkem & startujeme do roku 2016!

26.01.2016, 14:30

Již na konci ledna jsme ve fázi plných příprav nadcházejícího ročníku, který za necelých osm měsíců bude též minulostí. Právě letošní ročník bude mít zvláštní význam - neboť první Den NATO v Ostravě se konal v říjnu 2001, v centru Ostravy, na výstavišti Černá louka. Letos v září tedy společně na mošnovském letišti oslavíme půlkulatiny.

I když se nám v loňském roce přes veškerou snahu nepodařilo zajistit akrobatickou skupinu na proudových strojích, patnácté Dny NATO v Ostravě a šesté Dny Vzdušných sil AČR přilákaly v sobotu rekordní počet návštěvníků v historii konání této akce za jediný den: 155 000.

"Důvodem nepřítomnosti takové akrobatické skupiny byla kolize termínu s belgickou Sanicole Airshow, která byla na poslední chvíli přesunuta na 'náš' víkend," vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. "Tato zkušenost nás však vedla k tomu, že nyní už máme stanoveny a zkoordinovány termíny až do roku 2018 tak, aby k těmto kolizím s významnými evropskými akcemi již nedošlo."

Ročník 2015 se nesl ve znamení sletu kolekce obřích letounů, která doposud v České republice k vidění nebyla. Jen připomeňme, že přehlídce vévodil nizozemský tanker KDC-10. Zdatně mu sekundovaly americký bombardér  B-52H, který se na mošnovské letiště vrátil po třech letech - mimochodem - v roce 2015 navíc šlo o jedinou účast B-52 na veřejné akci v celé Evropě. Velmi raritní rovněž byla účast C-17 Globemaster III v barvách Strategic Airlift Capability, jejž zajistilo partnerské Švédsko.  Tato unikátní statika byla ještě podtržena opakovanou účastí předloňské hlavní hvězdy - konvertoplánu CV-22B Osprey a veřejnou premiérou demonstrátoru L-39NG.

Již zmíněné partnerské Švédsko se zapsalo do historie jako vůbec první země, která použila strategického dopravního letounu k přepravě pozemní techniky. Nezapomenutelný, stejně jako velmi raritní, byl rovněž společný rozlet kvarteta švédských historických letounů Tunnan, Saab 105, Draken a Viggen s českým Gripenem. Tento motiv se následně pro svou výjimečnost stal i námětem našeho PF2016.

Nemůžeme samozřejmě opomenout pozemní ukázky a zejména pak musíme připomenout účast první arabské země - Jordánska - které do Ostravy vyslalo příslušnice ženské armádní zásahové jednotky, které se představily ve společné akci s prostějovskými výsadkáři.

Ze zahraničních hostů do Ostravy dorazil i švédský ministr obrany Peter Hultqvist, Severoatlantickou alianci pak zastupoval její doposud nejvyšší představitel, předseda Vojenského výboru NATO gen. Petr Pavel, který poprvé vystoupil v této funkci v České republice.

"Od samotného počátku před patnácti lety je naší dlouhodobou strategií prezentovat operační techniku, zejména pak divácky atraktivní ‚velkou statiku‘, což se nám snad daří," uvádí Pavlačík. "Jako každá mince má však i tato dvě strany - tato technika slouží primárně k nasazení, nikoliv k veřejným prezentacím. Z tohoto důvodu jsme se museli opět bohužel rozloučit se statickou ukázkou aliančního E-3A AWACS, norského protiponorkového letounu P-3C Orion a nakonec velmi nečekaně i amerického vrtulníku Apache."

Dnes už můžeme zveřejnit, že v reálném ohrožení byly ještě další dva taháky: konvertoplán Osprey byl nejprve potvrzen a pak zrušen, stejně jako C-17 Globemaster. "O jeho velmi reálném ohrožení jsme se dozvěděli na švédském ministerstvu obrany koncem srpna, byl to pro nás nečekaný šok," vzpomíná Pavlačík. Organizátoři tak zbývající týdny ze všech sil bojovali jak o udržení ohrožené účasti, tak potvrzení bombardéru B-52 a tankeru KDC-10. "Nic podobného jsme nikdy doposud nezažili, úsilí ale nakonec bylo korunováno úspěchem. Nicméně pravděpodobnost, že se tyto situace budou opakovat, samozřejmě zůstává, taková je realita."

Již nyní máme potvrzeny první účastníky, s nimiž si však ještě upřesňujeme poslední detaily.  Zveřejňování zahájíme počátkem února. Držte nám palce!

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro