POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Švédská historická letka zopakuje loňskou sestavu

25.07.2016, 12:40

Na loňský úspěch své rozsáhlé účasti naváže Švédská historická letka i letos, kdy se na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR vrací ve shodném složení se čtyřmi stroji, z nichž tři jsou určeny pro leteckou ukázku a jeden jako podpůrný - představí tedy všechny proudové letouny SAAB ve své výbavě.

"Bude se jednat již o čtvrtou účast této unikátní letky na naší akci za sebou, která je letos opravdu nečekaná. Velice děkujeme našim švédským partnerům za tuto účast, která dokládá naše výborné vztahy. Ty se loni dostaly na novou úroveň, kdy se Švédsko zhostilo role speciálního partnerského státu Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR a návrat Švédské historické letky v tomto rozsáhlém složení ukazuje, že tato úroveň pokračuje nadále," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové show a dodal: "Švédské letectvo letos slaví výročí 90 let a účast Švédské historické letky chápeme jako výborný způsob připomenutí tohoto výročí, které náš důležitý partner letos slaví."

Na Mošnově se tedy stejně jako v loňském roce představí stroje švédské konstrukční školy společnosti SAAB různých generací - stíhací letoun AJS 37 Viggen, jeho předchůdce SAAB SK 35 Draken a ještě starší J29F Tunnan, takzvaný "létající sud". Ty doplní jako podpůrný letoun také cvičný SAAB 105. Moderní generaci pak bude ve vzduchu opět reprezentovat JAS 39 Gripen Vzdušných sil AČR.

"V minulém ročníku jsme byli svědky unikátního průletu všech pěti těchto letounů, tedy čtyř švédských a jednoho v českých barvách, které na závěr svého vystoupení provedly efektní rozlet. Věřím, že i letos se mají diváci na co těšit a vystoupení Švédské historické letky opět bude jedním z lákadel na show," uvedl Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Tip: Podívejte se na video z loňského vystoupení Švédské historické letky

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro