POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

USA budou partnerskou zemí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR 2018

30.05.2018, 09:58

Letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády České republiky už znají svoji zvláštní partnerskou zemi. Budou jí Spojené státy americké. Během přesunu amerických vojáků přes území České republiky v rámci cvičení Saber Strike 2018 to ve Staré Boleslavi při setkání s vojáky oznámil velvyslanec USA v Česku Stephen B. King.

„Jsem rád, že na počest 100. výročí navázání diplomatických vztahů mezi USA a Československem mohu oznámit, že Spojené státy budou ‚Special Partner Nation‘ Dnů NATO v Ostravě letos v září,“ uvedl velvyslanec Stephen B. King. „Výraznou účast americké armády připravujeme jako důkaz toho, jak moc si ceníme skvělých americko-českých vztahů, stejně jako členství obou zemí v Severoatlantické alianci.“

Dny NATO v Ostravě představily koncept zvláštní partnerské země této akce (tzv. Special Partner Nation) v roce 2014, kdy se jí stalo Polsko, o rok později Švédsko. Ve velkém rozsahu předloni prezentovalo své ozbrojené síly Německo, loňskou partnerskou zemí bylo Slovensko. 

TIP: Co je to speciální partnerská země?

„Velice si vážíme toho, že Spojené státy přijaly naši nabídku stát se letošní partnerskou zemí naší akce. USA se pravidelně účastní Dnů NATO již od roku 2007, a to vždy s velmi zajímavou technikou. Proto nás neobyčejně těší, že budou zvláštní partnerskou zemí v tento jubilejní rok,“ uvedl za organizátory akce Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Techniku, kterou Spojené státy americké v září představí na Letišti Leoše Janáčka Ostrava, kde se Dny NATO tradičně konají, zveřejníme později. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro