POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

V letošní fotosoutěži zvítězila historie

07.11.2018, 17:20

Mimořádnost letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR, který sloužil též jako připomínka 100. výročí založení nezávislého Československa, se projevila i na výsledcích fotosoutěže akce. Podle poroty právě ukázky spojené s historií našeho státu nejvíce vystihovaly letošní atmosféru.

Své snímky v souladu s pravidly zaslalo 87 autorů, a porotci tak vybírali z 227 tematicky velmi různorodých fotek, které v mnoha případech měly i velkou profesionální úroveň. Kritériem výběru však je pouze vystižení atmosféry, a právě vzhledem k letošnímu výročí se porota po nelehkém rozhodování přiklonila ke snímkům, z nichž všechny se tohoto tématu nějakým způsobem dotýkají.

Autorovi vítězného snímku Karlu Havlíčkovi se podařilo spojit jak téma historie našeho státu, reprezentované technikou, jež se podílela na osvobození Československa při druhé světové válce, tak téma speciálního partnerského státu, tedy USA, které jsou zastoupeny toutéž technikou, ale rovněž i dopravním letounem C-17 v pozadí.

1. místo: Karel Havlíček

Druhé místo pak obsadil snímek Tima Beache, jemuž se jedinečně podařilo zachytit shoz vlčích máků z letounu Bronco, symbolizující oběti válečných konflitů. "Vlčí máky byly opravdu jedinečnou ukázkou a jednoznačně patří k vystižení letošní atmosféry akce. Z vícera příspěvků s tímto momentem jsme vybrali tento, který je podle našeho názoru nejpovedenější," uvádí Martin Svoboda z Jagello 2000.

I autorovi třetího oceněného snímku, Romanu Sýkorovi, se podařilo spojit československou historii s partnerským státem. Američané jsou zde zastoupeni bombardérem B-52 s českou vlajkou v okně, historii pak připomíná ocas původem československého letounu L-39, který je opatřen speciálním nátěrem připomínajícím 50 let od prvního letu tohoto typu letadla.

2. místo: Tim Beach
3. místo: Roman Sýkora

V hlasování veřejnosti pak se 243 hlasy s velkým náskokem uspěla technicky zdařilá fotka Tomáše Klimeše zachycující letoun F-16 polského letectva v průběhu dynamické ukázky, právě v okamžiku vypuštění klamného cíle, tzv. fléry. 

Cena veřejnosti: Tomáš Klimeš

Prohlédněte si všechny soutěžní fotografie

Děkujeme všem, kteří se fotosoutěže zúčastnili. Vítězům gratulujeme a budeme je kontaktovat telefonicky či e-mailem pro dohodnutí způsobu předání cen.

 

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro