POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Výroční oběd pro 307th Bomb Wing

15.11.2015, 11:45

Letos uplynulo pět let od historicky první účasti amerického strategického bombardéru B-52 na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR. Jagello 2000 proto uspořádalo v pátek 13. listopadu  ve Shreveportu výroční oběd pro příslušníky 307th Bomb Wingu, který ze své základny USAF v Barksdale účast strategického bombardéru vždy úspěšně zajišťoval. Při té příležitosti byla  rovněž  podepsána dohoda o spolupráci mezi městy Shreveport a Ostrava a na Barksdale AFB otevřena česká výstava Broken Wings.

"Účast B-52 posunula naši akci velmi významným směrem. Jak svou vlastní přítomností, tak jde o velmi významnou referenci. Není v celé Evropě mnoho akcí,  kterých by se B-52 zúčastnil čtyřikrát během pěti let," uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Na oběd přijali pozvání současný i bývalí velitelé 307 Bomb Wingu,  jejich zástupci i představitelé Global Strike Commandu, do jehož  struktury 307th Bomb Wing spadá. B-52 Stratofortress se Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR opakovaně účastnil v letech 2010-2012, přičemž v roce 2012 se na mošnovském letišti představily dva stroje,  jeden na statickou a druhý na dynamickou ukázku, po dvouleté pauze se B-52 do Ostravy vrátil letos v září. "Účast B-52 je velmi administrativně a logisticky náročná, na přípravě a realizaci se podílí mnoho lidí. Chtěli jsme jim tímto malým obědem poděkovat za jejich velkou podporu, bez které by se to nikdy neuskutečnilo," doplnil Pavlačík.

Oběda se zúčastnila rovněž starostka Shreveportu Ollie S. Tyler, náměstek ostravského primátora Kamil Bednář a člen rady David Pfleger. Ve stejný den podepsali zástupci Shreveportu a statutárního města Ostrava dohodu o partnerství obou měst. "Veříme, že naše navázáná spolupráce bude prospěšná pro obě naše města,  tak současně  přispěje k dalšímu rozvoji americké účasti na Dnech NATO v Ostravě a Dnech Vzdušných sil AČR,"  uvedli oba ostravští představitelé.

Do třetice byla na Barksdale AFB prezentována výstava Broken Wings mapující aktivity 20. americké letecké armády nad severními Čechami v období druhé světové války, kterou uvedl český vojenský  přidělenec v USA brigádní generál Jiří Verner. "Je v tom určitá symbolika,  za druhé světové války americké bombardéry pomáhaly osvobodit Československo od nacistické okupace a dnes nám připomínají na mošnovském letišti naše nové spojenectví v rámci NATO," komentoval výstavu generál Verner.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro