POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Unikátní Osprey bude mít evropskou premiéru na Mošnově

27.08.2014, 17:03

Mošnovské letiště se opět stane místem mezinárodní premiéry významného letounu. Americké letectvo totiž na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR poprvé v Evropě veřejně předvede svůj unikátní prostředek - konvertoplán CV-22B Osprey.

Osprey je jediným strojem této koncepce na světě: kombinuje totiž přednosti vrtulníku a klasického dopravního letounu. Díky překlopným motorům dokáže startovat a přistávat jako vrtulník, cestovní rychlost však má podstatně vyšší srovnatelnou s turbovrtulovými dopravními letouny. Tyto schopnosti mu umožňují rychle operovat ve složitých geografických podmínkách, což jej předurčuje například pro využití speciálními jednotkami.

"Rovněž původní verze konvertoplánu V-22 Osprey byla Evropě vidění na veřejných akcích velmi zřídka. Poprvé se poprvé v Evropě představil na aerosalonu v pařížském Le Bourget v roce 1995, sériové stroje MV-22B pak v létech 2006 a 2012 v Anglii na prestižních akcích RIAT ve Fairfordu a aerosalonech ve Farnborough," uvedl Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví & kosmonautika. Ostrava tak bude v Evropě teprve čtvrtým místem, kde si návštěvníci budou moci tento stroj prohlédnout.

Verze CV-22B, která se na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR představí je upravená varianta určená pro jednotky speciálních operací USAF. "V Evropě jde navíc o novinku, provozuje je zde pouze jedna jednotka - 7. peruť 352. skupiny speciálních operací USAF s domovskou základnou RAF Mildenhall v Anglii. První kusy přistály na britském kontinentu v červnu loňského roku, jednotka jich má provozovat deset kusů, dodávky probíhají postupně a mají být splněny do konce tohoto roku. Z důvodu vytíženosti a poslání jednotky je poměrně velmi málo příležitostí spatřit její stroje na leteckých dnech," dodal Čadil.

"Jsem opravdu velmi rád, že americké síly předvedou Osprey právě v Ostravě, důvodem mimo jiné je, že osádky našich vrtulníků s nimi společně cvičí speciální operace," řekl velitel Vzdušných sil Armády České republiky brigádní generál Libor Štefánik. Speciální operace budou společně nacvičovat například na zářijovém cvičení v Německu pod názvem Jackal Stone 2014.

"Premiérová účast tohoto unikátního stroje se vydařila po spoustě tvrdé práce. Nakonec se podařilo zajistit podporu amerického velitelství speciálních operací pro Evropu, které stroje využívá pro své operace a v sobotu 20. září budete moci Osprey obdivovat na statice. Předem víme, že již v sobotu bude muset odletět kvůli operačním potřebám, přesto jsme si jisti, že jeho první veřejné představení v Evropě bude pomyslnou třešničkou na dortu celkově nabitého programu letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem zářijové show.

Unikátní letoun Bell Boeing CV-22B slouží v 7. peruti 352. skupiny speciálních operací, kde spolu s upravenými letouny MH-130H zajišťuje dopravu speciálních sil či zásobování předsunutých sil za všech okolností a v nebezpečných územích. V případě potřeby se peruť zapojuje také do evakuace z nebezpečných oblastí, humanitárních a dalších operací.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro