POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO v Ostravě jsou připraveny na každé počasí

14.09.2016, 20:59

Stejně jako všichni fanoušci, i my bedlivě sledujeme předpověď počasí pro nadcházející víkend a výroční Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. Přestože situace v tuto chvíli nevypadá zcela pozitivně, vlastní konání akce není počasím nikterak ohroženo. Statické ukázky letadel tak bez ohledu na povětrnostní podmínky nabídnou kolekci, která v České republice ještě nebyla k vidění.

Zpravodajství o letošním ročníku se mnohdy bohužel omezuje na účast amerických strategických bombardérů B-1 a B-52, na stojánce ale bude vystaveno téměř 50 různých strojů, mezi nimi potřetí v řadě konvertoplán Cv-22B Oprey, v premiéře pak dva průzkumné letouny P-3C Orion, dopravní A400M, vrtulníky Apache, Tiger, NH-90 či AS365. Ve stínu setkání všech pěti evropských provozovatelů letounů Eurofighter Typhoon na letových ukázkách by pak nemělo zůstat představení čtyř těchto strojů na statice.

Nejvíce návštěvníků však zajímají právě ukázky ve vzduchu. Pro ty nejsou omezujícím prvkem přeháňky a dešťové srážky, ale spíše výška oblačnosti, což potvrzuje i letový ředitel akce plk. Jaroslav Míka. "Během víkendu se představují bojové letouny, které jsou schopny operovat za každého počasí a na jejich provoz tak nemá déšť výrazný vliv. Mnohem více záleží na výšce oblačnosti, viditelnosti či poryvech větru," upřesňuje plk. Míka. "S těmito omezeními se však při leteckých přehlídkách počítá, a proto mají vystupující týmy zpravidla připraveny tři různé sestavy odvíjející se od výšky oblačnosti."

"Diváci se mohou spolehnout na to, že jak my, tak vystupující udělají všechno pro to, aby byl program letových ukázek dodržen. I v tomto případě však platí, že klíčová je pro nás bezpečnost návštěvníků i vystupujících. Pokud bude konání letových ukázek omezeno, program bude průběžně aktualizován a větší prostor pak dostanou ukázky pozemních jednotek," doplňuje plk. Míka.

"Na naší akci již máme zkušenosti jak s deštěm, tak se zbytečnými obavami kvůli předpovědím počasí. Loňské pondělní odlety tak měly být komplikovány vytrvalým deštěm a místo toho proběhly pod modrou oblohou. Pevně tedy věříme, že předpověď nevyjde stejně jako v uplynulém roce," dodává Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello

Přestože deštníky nejsou dotčeny bezpečnostními opatřeními a jsou tedy v areálu povoleny, jejich používání vzhledem k velké koncentraci lidí nedoporučujeme. "Chtěli bychom návštěvníky požádat, aby se vybavili spíše pláštěnkami, pončy či nepromokavým oblečením. Pláštěnky bude možné zakoupit i v našich informačních stáncích," uzavírá Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro