POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Lvíčátka zasáhnou při chemické havárii, hasiči představí i speciální techniku

18.09.2014, 16:30

Na čtrnáctém ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR nebude chybět Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, který již tradičně bude ve spolupráci s hlučínským Záchranným útvarem HZS ČR prezentovat svoji techniku. Reprezentaci hasičů také podpoří vystoupení dětí z kroužku dětské přípravky Lvíčátka Klimkovice.

„Podpora ze strany Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje je pro Dny NATO nezbytná. Nejenže díky ní mají diváci každoročně možnost vidět techniku, kterou hasiči používají při záchranně lidských životů, ale také se podílí na samotné organizaci a požárním zabezpečení víkendové show na mošnovském letišti,“ komentoval účast hasičů hlavní organizátor akce Zbyněk Pavlačík.

Speciálním hostem letošního ročníku bude kroužek hasičské přípravky Lvíčátka Klimkovice, jehož členové jsou ve věku tři až sedm let! "Děti předvedou čtyři druhy nejčastějších hasičských zásahů. Proti spadlému stromu, chemické havárii, povodním a dopravní nehodě," slíbila oddílová vedoucí Radka Langrová.

Diváci se též mohou těšit na specializovanou techniku, která byla použita při humanitární pomoci po přírodních katastrofách ve Slovinsku a Bosně a Hercegovině. Tato technika je výjimečná také proto, že v celé České republice ji má pouze Záchranný útvar HZS ČR.

Hlučínský Záchranný útvar předvede elektrocentrálu EC 250 kVA, která byla letos v únoru nasazena ve Slovinsku ve městě Postojna, kde místním více než dva týdny dodávala elektrickou energií.

Dále hlučínští hasiči představí kontejner pro dálkovou dopravu vody HFS 150, který byl letos v květnu použit při rozsáhlých povodních v Bosně a Hercegovině. Tento kontejner je schopen čerpat vodu až do vzdálenosti 1 km od vodního zdroje.

Hasiči jsou samozřejmě připraveni i na zásahy v jejich domovském regionu. Pro případ havárie v Klimkovickém tunelu jsou proto vybaveni ventilátorem Rosenbauer RMV 2500, který je schopen do tunelu nahnat až kilometr krychlový vzduchu za hodinu a který též bude možné na mošnovském letišti spatřit spolu s automobilním jeřáb HK 240 (AJ 80) s dosahem 45 metrů, traktorbagru Huddig 1260 C či soupravy tahače MAN TGS s návěsem Noteboom, který je schopný uvést bezmála 70 tun.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Technologies, s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro