POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Nejvíce ukázek opět předvede česká armáda

15.09.2014, 18:11

Zteč mechanizované čety, osvobození zajatce, ukázka vrtulníkových letek. To a mnoho dalšího v dynamických i statických ukázkách nabídne na letošním ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR Armáda České republiky, která má nenahraditelnou úlohu i v logistickém zabezpečení celé akce a která bude mít ze všech účastníků nejrozsáhlejší prezentaci. Celkem si armáda připravila dvanáct dynamických ukázek.

„Armáda České republiky je pro nás klíčovým účastníkem. Nejenže sama o sobě zabezpečuje velkou část pozemních a leteckých ukázek, ale rovněž zajišťuje důležitou logistickou podporu a podílí se na samotné organizaci akce," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Čeští vojáci na Letišti Leoše Janáčka ukáží téměř vše, čím disponují, a to jak z pozemní, tak i letecké techniky. Například 73. tankový prapor Přáslavice představí jízdní vlastností tanku T-72M4CZ. Pozemní síly AČR předvedou oblíbenou ukázku zteče mechanizované čety v režii 7. mechanické brigády. Dále bude na mošnovském letišti k vidění osvobození zajatce v podání 53. pluku elektronického boje s pomocí třech vrtulníků, či prezentace jízdních vlastností obrněných vozidel.

Letectvo samozřejmě nebude stát v pozadí pozemních jednotek. Armádní pilot z 211. taktické letky předvede, co všechno dokáže ve vzduchu letoun JAS 39 Gripen. „Zajímavé bude také představení 221. vrtulníkové letky z Náměště nad Oslavou, která ukáže v akci vrtulníkovou letku Mi-24,“ dodává Pavlačík. Nebude chybět ani letecká ukázka lehkého bojového letounu L-159.

Divácky vděčné budou i statické ukázky. Návštěvníci si budou moct z blízka prohlédnout dvoumotorový víceúčelový vrtulník W-3A Sokol, pásový dozer 6, minový vrhač MV-3, autogrejdr 120M a spoustu dalších strojů určených pro přepravu, boj, či týlové zabezpečení.

Svoji expozici bude mít rovněž Armádní sportovní centrum Dukla, v níž si bude možné požádat o autogram úspěšné armádní sportovce. V sobotu bude přítomen běžec Pavel Maslák, v neděli pak veslař Ondřej Synek.

Česká republika 12. března oslavila patnácté výročí vstupu do Severoatlantické aliance. „Události na Ukrajině nás utvrzují v tom, že bezpečnost není zadarmo a suverenita státu není samozřejmostí, proto je důležité představit široké veřejnosti schopnosti a vybavení AČR. Návštěvníci Dnů NATO budou mít na mošnovském letišti přílěžitost vidět, čím naše armáda přispívá do aliančních vojsk,“ uzavírá hlavní organizátor.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Technologies, s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro