POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Německo předvede celé spektrum bezpečnostních složek

02.09.2016, 11:24

Prezentace Německa jako letošního speciálního partnerského státu se neomezuje pouze na armádu a ozbrojené síly. Svou techniku návštěvníkům výročních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR ukáží i policejní, celní, záchranářské a další jednotky, přičemž bude zdůrazněna přeshraniční spolupráce s jejich českými protějšky.

Na Letiště Leoše Janáčka Ostrava dorazí celkem osm německých složek. Kromě letectva pozemních sil a námořnictva to budou armádní Síly podpory, celní správa, policie, Agentura pro technickou pomoc a Německý červený kříž.

„Ve zveřejněném plánku areálu si kdokoli může všimnout, jak velká plocha areálu je vyčleněna pro prezentaci Německa, která je zcela bezprecedentní. Němci přivezou přes 50 kusů techniky“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Hodnota jejich ukázek je navíc ještě posílena akcentem na mezinárodní spolupráci našich států.“

V dynamické ukázce se předvede německá celní správa, Zentrale Unterstützungsgruppe Zoll, která se vrací na Mošnov po čtyřech letech. V roce 2011 předvedla nezapomenutelnou ukázku zastavení vozidla ohnivou stěnou, nyní se návštěvníci mohou těšit na předvedení součinnostního zákroku nejen s českou, ale rovněž se slovenskou celní zásahovou jednotkou.

Saská policie pak vystaví svou techniku po boku svých přeshraničních kolegů z Ústeckého kraje. Příchozím divákům policisté nabídnou možnost prohlédnout si zblízka služební člun nebo obrněná vozidla, která se používají při potlačování nepokojů.

Vedle ozbrojených bezpečnostních složek se objeví také Německý červený kříž, který bude mít společnou prezentaci se svým českým protějškem. Návštěvníkům nabídne ukázku svých vozidel pro záchranu lidských životů ve všech terénech – jak automobily či čtyřkolky do hor, tak skútry a záchranářské čluny pro zásahy na vodě.

Pro české návštěvníky může být relativně neznámou složkou Federální agentura pro technickou pomoc (Technisches Hilfswerk - THW), jejíž služby Německo využívá např. při živelných pohromách. Její expozice bude jistě zajímavá nejen pro dospělé, protože v ní kromě pohotovostního a víceúčelového vozidla bude též skákací hrad.

„Podle našich informací se bude jednat o historicky vůbec největší prezentaci Německa na území bývalého Československa. Pokud budeme hledat porovnání související s naší akcí, Německo zde bude mít v Ostravě více lidí, než kolik bylo dohromady účastníků prvního Dne NATO v roce 2001,“ uzavírá Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro