POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Polsko je partnerskou zemí Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil 2014

01.09.2014, 09:01

Organizátoři Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR připravili od letošního roku jednu významnou koncepční novinku.  "Každý rok bude jeden stát takzvanou Speciální partnerskou zemí,  což v praxi znamená, že se představí v širším měřítku, nežli je obvyklá účast," uvedl předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík.

Tato novinka přinese zvýšení atraktivity programu jak pro návštěvníky, tak pro prezentující se země. "Ze Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se stala prestižní akce evropského formátu a tak tato nabídka naše zahraniční partnery zaujala,“ dodal Pavlačík. Historicky první partnerskou zemí, která se představí již na letošním ročníku, bude Polsko. "K oslovení Polska jsme měli několik důležitých důvodů. Za prvé Polsko bylo historicky první zemí, které se účastnilo již prvního ročníku Dne NATO v Ostravě v roce 2001, a současně si letos připomínáme 15. výročí společného vstupu do Severoatlantické aliance, " říká Pavlačík.

Speciální partnerství uzavřené s Polskem pro letošní ročník akce zaručuje dosud nejrozsáhlejší prezentaci polských jednotek i přítomnost vrcholných představitelů polských ozbrojených sil, bezpečnostních složek i špiček z politické sféry.

„Prezentaci našeho partnerského státu bude vždy vyhrazen speciální prostor v areálu akce. Návštěvníci se tak mohou těšit na společné statické ukázky polského letectva, pozemních sil i speciálních sil, což vidět pohromadě bude novinkou a jistě velkým lákadlem,“ dodává Pavlačík. Polsko v bezpečnostní oblasti disponuje bezkonkurenčně nejvyššími kapacitami a schopnostmi ve střední Evropě a má tak rozhodně co nabídnout..

O detailech polské účasti dále jednáme, již nyní však máme potvrzeny velmi zajímavé ukázky. Letectvo představí manévrovací schopnosti stíhacího letounu MiG-29. „Letová ukázka polského MiGu-29 je velice atraktivní, pilot stroj rozhodně nešetří a naplno ukazuje obratnost stroje,“ komentuje Pavlačík. „Navíc si tento letoun si budou moci návštěvníci prohlédnout i na statické ukázce spolu s dalšími nadzvukovými letouny z výzbroje polského letectva – tedy F-16 a Su-22.“

Vedle nich se představí i přepravní letouny a polské vzdušné síly tak představí široké spektrum strategických i taktických schopností.

To nejlepší ze své výzbroje představí i pozemní jednotky a návštěvníci se tak kromě vozidel HMMWV speciálních sil mohou těšit na dynamickou ukázku tanku Leopard 2A, na statické ukázce si bude možné prohlédnout bojové vozidlo Rosomak, který se na Mošnově předvedl už v roce 2009.

TIP: Přehled polské techniky na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR

Koncept speciálního partnerství rozvíjíme jako velmi perspektivní prvek, který se bude dlouhodobě a pravidelně opakovat. „Již nyní intenzivně jednáme se zajímavými zeměmi pro ročníky 2015 a 2016,” dodal Pavlačík.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro