POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Polsko nabídne letové ukázky vrtulníků a bohatou statiku

22.08.2016, 15:21

Polské letectvo na letošním výročním ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR opět představí spektrum svých schopností. Stíhací jednotky bude zastupovat letoun F-16, vrtulníkové letectvo ukáže ve vzduchu stroje polské výroby Sw-4 Puštík a W-3 Sokol, podporu jim pak poskytnou transportní letouny C-295M a An-28TD.

Všechny zmiňované stroje již mohli návštěvníci Dnů NATO vidět, W-3 Sokol se však dosud představil pouze v českých barvách. Letos se tak tento dvoumotorový víceúčelový vrtulník určený pro přepravu osob či záchranné operace poprvé předvede s polským pilotem v kabině.  

„Premiérou dynamické ukázky vrtulníku Sokol naši polští sousedé dokazují, že stále mohou nabídnout nové věci, a to i přes spolupráci už od prvního ročníku Dnů NATO,“ oceňuje účast polského letectva Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000. „Letošním rozsahem navíc výborně navazují na rok 2014, kdy bylo Polsko speciálním partnerským státem a kdy toho představilo jen o málo více.“

Kontrastem k této dynamické ukázce bude předvedení letových vlastností lehkého víceúčelového vrtulníku Sw-4 Puštík, který má ve výzbroji pouze polské letectvo a který mohli nad Mošnovem diváci spatřit už vloni. Tato helikoptéra bude k vidění i na statické ukázce, kde ji doplní přepravní letouny An-28TD a C-295M, jehož účast jsme již avizovali dříve.

Přestože Antonov An-28 poprvé vzlétl již v roce 1969, dodnes tento lehký přepravní letoun používá jak v polské letectvo, tak námořnictvo. Naopak dvoumotorový taktický transportní letoun španělské výroby C-295, který může nést až 70 pasažérů, je téměř o třicet let novější a je tak stále vyráběn a zařazován do výzbroje letectev po celém světě. V polském i v českém letectvu po roce 2010 nahradily zastaralé sovětské letouny An-26.

Posledním letounem na statické ukázce bude jednomotorový jednomístný víceúčelový bojový letoun F-16, který se v polských barvách objevil na Mošnově naposledy před dvěma lety. Americké letouny měly postupně nahradit sovětské MiGy-29, polské letectvo však stále využívá oba typy.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro