POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Premiérová účast tureckého letectva: průzkumné phantomy

03.09.2014, 13:35

Turecké letectvo na letošním ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR pokračuje v představování svých širokých kapacit a návštěvníkům akce nabídne jedinečné stroje ze své výzbroje - na mošnovské letišti dorazí dva letouny Phantom II v průzkumné verzi RF-4E.

„Turecké letectvo se v předchozích letech na Mošnově díky vystoupení Turkish Stars a F-16 demo teamu Soloturk představilo v tom nejlepším světle. Letos se tak turecké letouny poprvé ukáží na statické ukázce, ale svým významem se těm předchozím zcela vyrovná,“ naznal předseda Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík. "Můžeme prozradit, že tímto turecká strana vyhověla naší žádosti právě o tyto konkrétní průzkumné stroje a vyplnila tak naše dlouhodobé přání."

V Ostravě se nadzvukový stíhač McDouglas F-4 Phantom II ukázal naposledy před sedmi lety, kdy se zde představil letoun německého letectva, na letošním SIAFu se pak představily turecké stroje ve 'standardní' verzi. „Turecké phantomy se na zahraničních přehlídkách nevyskytují nijak často a z tohoto pohledu je účast průzkumné verze RF-4E ještě raritnější, protože se mimo samotné Turecko téměř neobjevuje,“ konstatoval Jan Čadil, šéfredaktor časopisu Letectví + Kosmonautika.

F -4 Phantom II je dvoumístný stíhací letoun přizpůsobený na akce dlouhého doletu za každého počasí. V 60. a 70. letech tvořily tyto stroje značnou část americké letecké síly a byly vyváženy i do mnoha dalších zemí. Původně byl určen hlavně pro letecké souboje a získání vzdušné nadvlády, osvědčil se však i při útocích na pozemní cíle a ve verzi RF-4E též jako průzkumný letoun. Ve svém čase též překonal celkem 16 světových rekordů v rychlosti, dosažené letové výšce či dalších výkonových parametrech.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro