POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Prohlédněte si zblízka motorky a výzbroj Hradní stráže

25.08.2016, 14:05

Již popáté budou mít diváci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR možnost seznámit se s činností pražské Hradní stráže. Její motocyklová jednotka předvede eskortu vysokých státních činitelů, návštěvníkům své expozice pak předvede svou výzbroj a výstroj.

I tento rok si budou moci návštěvníci vychutnat ukázku doprovodu prezidenta ČR a nejvyšších představitelů cizích států při oficiálních návštěvách, která bude završena exhibičním vystoupením osmi motocyklů BMW 1200 RT. Do ukázky se zapojí i další vozidla jako například Škoda Superb 3. generace se skrytými majáky nebo Land Rover Discovery.

Zblízka si pak veškerou techniku budou moci návštěvníci prohlédnout na statické prezentaci Hradní stráže, kde budou vystaveny rovněž historické motocykly. Součástí expozice budou rovněž uniformy a zbraně, kterými tato samostatná složka ozbrojených sil disponuje.

„Ačkoli ji veřejnost vnímaná spíše ceremoniálně, Hradní stráž je důležitou součástí ozbrojených sil s velmi významnou funkcí. Na podobných akcích se představuje poměrně zřídka, přesto svým vystoupením každoročně zpestřuje nabídku Dnů NATO,“ oceňuje Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000.

Hradní stráž je specifickým útvarem ozbrojených sil České republiky přímo podřízeným Vojenské kanceláři prezidenta republiky a čítá přes 600 zaměstnanců. S její historii se zájemci mohou nově seznámit ve stálé expozici v Prašné věži v areálu Pražského hradu. Výstava byla otevřena k 90. výročí vzniku této brigády a dostala název „Od knížecí družiny k Hradní stráži prezidenta“. Jak už sám název napovídá, expozice nabízí i pohled do starší historie vojenství, spojené s obranou a střežením Pražského hradu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro