POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Univerzita obrany představí robotická zařízení

13.09.2014, 19:00

Univerzita obrany bude letos na Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR prezentovat robotický prostředek TAROS 6x6 Furbo a bezdrátově řízenou miniaturní lafetu osobní zbraně.

Univerzita obrany je od prvního ročníku pravidelným účastníkem Dnů NATO v Ostravě. Letos bude na letišti v Mošnově návštěvníkům prezentovat robotický prostředek TAROS 6x6 Furbo, který patří do kategorie bezosádkových pozemních prostředků UGV a bezdrátově řízenou lafetu osobní zbraně na příkladu automatické útočné pušky CZ 805 BREN.

Vývoj moderních UGV vozidel je veden snahou chránit životy a zdraví příslušníků ozbrojených sil při provádění nebezpečných vojenských misí a aktivit. Vedle klasických funkcí průzkumného charakteru se jejich určení pomalu posouvá do role podpůrného bojového prostředku. Výzkum a vývoj robotických prostředků pro podporu bojové činnosti je na Univerzitě obrany realizován v souvislosti s posledními trendy a požadavky digitalizace a robotizace bojiště se zaměřením na pokročilou automatizaci operačně taktických procesů a podporu jednotek na bojišti 21. století.

Katedra taktiky Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany při vývoji prostředků UGV úzce spolupracuje se státním podnikem VOP CZ a výsledkem této kooperace je právě víceúčelový robotický prostředek UGV TAROS 6x6 Furbo, který vznikl v dílně podniku VOP CZ a měl premiéru na loňském veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v Brně. Zavedení těchto prostředků, které vynikají značnou úrovní autonomie, do ozbrojených sil je plně v souladu s vývojovými trendy vyspělých armád světa, jež se snaží robotickými systémy nahradit vojáka ve složitém operačním prostředí.

Vedle již zmíněného bojově průzkumného prostředku UGV představí příslušníci Katedry taktiky na statické ukázce experimentální vzorek bezdrátově řízené miniaturní lafety osobních zbraní, např. automatické útočné pušky CZ 805 BREN. Tato lafeta pak může být použita na UGV vozidlech.

Samozřejmě se návštěvníci akce budou moci seznámit se studijní nabídkou Univerzity obrany pro akademický rok 2015/2016, kde druhým rokem je v rámci vojenského studia nově nabízeno souvislé pětileté magisterské studium na fakultách UO v Brně.

Mimo to se početná skupina studentů oborů Vojenský pilot a Letový provoz zapojí i do organizace akce, kdy se bude podílet na zajištění bezproblémového pobytu zahraničních účastníků, zejména pilotů a osádek letounů. Pro studenty, budoucí piloty české armády, je setkání se zkušenými zahraničními armádními piloty významnou událostí a také motivací pro jejich další odbornou přípravu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Technologies, s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro