POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Univerzita obrany představí robotický systém Taros

12.09.2015, 20:53

Univerzita obrany je pravidelným účastníkem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR již od prvního ročníku této největší bezpečnostní show v Evropě. V letošním roce bude mimo jiné prezentovat taktický robotický systém Taros.

Toto vozidlo, které patří do kategorie bezosádkových pozemních prostředků UGV a které bude hlavním tahákem expozice Univerzity obrany, je výsledkem úzké spolupráce Katedry taktiky Fakulty vojenského leadershipu a státního podniku VOP CZ, v jehož dílně v Šenově u Nového Jičína vzniklo.

Bezosádková zařízení, neboli UGV, patří mezi nejmodernější prostředky používané v krizových situacích, které jsou vyvíjeny se záměrem chránit životy a zdraví příslušníků ozbrojených sil při provádění nebezpečných vojenských misí a aktivit. Vedle klasických funkcí průzkumného charakteru se jejich určení pomalu posouvá do role podpůrného bojového prostředku.

Výzkum a vývoj robotických prostředků pro podporu bojové činnosti je na Univerzitě obrany realizován v souvislosti s posledními trendy a požadavky digitalizace a robotizace bojiště se zaměřením na pokročilou automatizaci operačně taktických procesů a podporu jednotek na bojišti 21. století. Veřejnou premiéru si systém Taros odbyl na veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET v letošním roce v Brně. 

Návštěvníci se budou moci seznámit také se studijní nabídkou Univerzity obrany pro akademický rok 2016/17, kdy třetím rokem je v rámci vojenského studia nově nabízeno souvislé pětileté magisterské studium na fakultách UO v Brně.

Mimo samotné prezentace na statické ukázce se Univerzita obrany rovněž zapojí do organizace Dnů NATO, a to v podobě péče o zahraniční účastníky, zejména piloty a osádky letounů. Tuto činnost bude mít na starosti skupina studentů především z Pardubic, kde v Centru leteckého výcviku nyní absolvují základní a udržovací pilotní výcvik na letounech Zlín 142. Pro studenty, budoucí piloty české armády, je setkání se zkušenými zahraničními armádními piloty významnou událostí a také motivací pro jejich další odbornou přípravu.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro