POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Do role partnerského státu se po osmi letech vrací Německo 

11.03.2024, 17:45

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR pokračují s konceptem speciálního partnerského státu, který nabízí rozsáhlou prezentaci vybrané země. Pro rok 2024 se touto zemí stane Německo, jehož obranné a bezpečnostní složky se plánují na mošnovském letišti představit opravdu ve velkém stylu.

Německo se této role ujalo už v roce 2016, kdy se na mošnovském letišti představilo hned osm ozbrojených, bezpečnostních či záchranných složek a nastavilo si tak velmi vysokou laťku. V následujících letech na ni navíc Německo výrazně navazovalo. V letošním ročníku slibuje tuto metu ještě překonat a návštěvníci akce se tak mohou těšit na statické i dynamické ukázky letectva, pozemních sil, policie, celní správy, zdravotnických a technických složek a dalších.

„Mezi českými a německými ozbrojenými a bezpečnostními sbory probíhá rozsáhlá praktická spolupráce, ať už se jedná o armádu, policii či celní správu, už 25 let též spolupracujeme jako členové Severoatlantické aliance. Jsme rádi, že se tato spolupráce promítne i do Dnů NATO, kde ji budou mít návštěvníci možnost vidět i ve společných ukázkách,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce. „Podrobnosti o prezentovaných jednotkách a technice budeme zveřejňovat průběžně, stále se o nich ještě vedou jednání.“ 

Koncept speciálního partnerského státu Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR od roku 2014 umožňuje jednomu státu prezentovat komplexní schopnosti jeho ozbrojených sil a bezpečnostních složek, ale rovněž produktů firem působících v obranném a bezpečnostním průmyslu.

Role partnerského státu se taktéž promítá do větší účasti významných hostů z dané země na akci. Může se jednat o politiky, vrchní představitele zúčastněných jednotek a složek, bezpečnostní odborníky i zástupce komerčních společností. Díky tomuto unikátnímu konceptu tak Dny NATO mohou sloužit i jako platforma pro navázání spolupráce na státní i komerční úrovni.

"Letos si připomínáme čtvrt století závazku, jednoty a sdílené bezpečnosti. Česká republika a zejména její letectvo svou nedílnou rolí v rámci NATO nejen zajistila svou vlastní suverenitu, ale také významně přispěla k posílení aliance. Těším se na společnou bezpečnou budoucnost," prohlásil generál Ingo Gerhartz, velitel německého letectva.

 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro