POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Létající luxus Falcon 7X se poprvé ukáže veřejnosti na Dnech NATO

18.04.2024, 11:04

Na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR přiletí letoun Falcon 7X v belgických barvách. Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava se tento stroj premiérově představí na statické ukázce.

Návštěvníci akce tak zažijí čtvrtou účast belgického letectva v řadě. Loni měli možnost vidět víceúčelový bojový letoun F-16, letos je tak čeká stroj zcela odlišného využití. Falcon 7X je luxusním business jetem, jeho primárním účelem ve službách belgického letectva je tím pádem přeprava cestujících, včetně členů královské rodiny, představitelů vlády nebo evropských institucí.

zdroj: Ministerstvo obrany Belgiezdroj: u278 / Flickrzdroj: Ministerstvo obrany Belgie

„Letoun Falcon 7X je specifický svým velkým doletem. Stroj je schopný dolétnout do vzdálenosti 11 000 kilometrů, čímž je schopný předčít i moderní transportní letouny. Na pohled zaujme i svým trojmotorovým uspořádáním,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Letoun také bývá označován za jedno z nejlepších soukromých letadel na trhu a je považován za měřítko pro business jety 21. století.“

Falcon 7X z produkce společnosti Dassault Aviation  pojme 12-16 osob, přičemž jeho kabinový prostor navržen s důrazem na pohodlí pro cestující. Stroj může být vybaven různými konfiguracemi, včetně VIP interiérů nebo firemních zařízení. 

Ve svých arzenálech mají letouny Falcon 7X například letectva Austrálie, Francie, Belgie, Řecka nebo Ekvádoru. Na mošnovském letišti se v rámci Dnů NATO již objevil díky maďarskému letectvu, které jej však využilo pouze jako podpůrný letoun a nepředstavil se tak veřejnosti.
 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky 2024!

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro