POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Americký podnik Bell se na Mošnově ukáže odborné veřejnosti

15.09.2017, 09:40

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě a Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na výrazné zastoupení společnosti Bell Helicopter. Na jejím stánku uvidí odborní návštěvníci statické modely vrtulníků typů UH-1Y, AH-1Z, V-22 i nejnovějšího modelu V-280. Bell předvede i demonstrátory virtuální reality, které umožňují vyzkoušet si zážitky pilotů vojenských vrtulníků Bell UH-1Y při plnění bojových misí.

„Jsme rádi, že se společnost tak světového významu, jakou Bell Helicopter bezesporu je, rozhodla opět zúčastnit Dnů NATO. Jde o skvělou příležitost jak prohloubit spolupráci s českým leteckým a kosmickým průmyslem, stejně tak jako představit své schopnosti a produkty Armádě České republiky, široké veřejnosti i průmyslovým partnerům,“ okomentoval Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000.

Návštěvníci se v minulém roce mohli těšit ze statické ukázky letounu V-22 Osprey. Typ Boeing V-22 je prvním konvertoplánem na světě, v němž je úspěšně spojena schopnost kolmého vzletu vrtulníku s rychlostí, doletem, dostupem a vytrvalostí klasického letounu s křídly. Tato jedinečná kombinace poskytuje bojovníkům bezpříkladnou výhodu, neboť umožňuje plnit mise efektivněji a provádět úkoly, na něž by dříve jeden typ letounu nestačil. Bell Boeing V-22 prošel komplexními testy a v současné době běží jeho výroba na plné obrátky. Osvědčil se jako odolná a k úpravám a modifikacím vhodná platforma v nejnáročnějších podmínkách naší planety.

Dalším významným milníkem pro Bell je v boji prověřená víceúčelová helikoptéra Bell UH-1Y, která byla vybrána pro podporu globálních misí Sboru námořní pěchoty USA v příštích čtyřech desetiletích. Vrtulník s přezdívkou Yankee zasahuje proti hrozbám, vysazuje nebo evakuuje osoby a dokáže létat v nejdrsnějších podmínkách, a proto je vrcholným představitelem kategorie taktických víceúčelových helikoptér. Sbor námořní pěchoty USA vrtulník Bell UH-1Y poprvé nasadil v roce 2009. Jeho původ se váže k typu Huey používaném v bojových akcích ve Vietnamu, ale současný Bell UH-1Y je naprosto moderní vrtulník, jenž je přizpůsoben potřebám námořní pěchoty. Yankee je z hlediska efektivnosti, výkonnostních parametrů a bezpečnosti o celé generace před svými předchůdci a dokáže operovat i v extrémních podmínkách, v arktických mrazech či pouštních vedrech.

Bell Helicopter, založený v roce 1935 pod názvem Bell Aircraft Corporation, nadále nastavuje směr pro celý letecký průmysl vertikálním směrem. Jedná se tedy o bezesporu globálního a uznávaného hráče. Bell Helicopter je prvním subjektem, který získal komerční certifikaci pro helikoptéru. Nadto se jedná o jediného úspěšného producenta konvertoplánů. Hlavní sídlo společnosti se nachází ve Spojených státech, ale další důležitá centra logistiky či podpory se nacházejí v Kanadě, Nizozemsku, Indonésii a České republice.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro