POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO potvrdily pozici největší bezpečnostní show v Evropě

20.09.2015, 16:54

Druhý den Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky si naplno užilo sedmdesát tisíc návštěvníků. Spolu se sobotní jednodenní rekordní návštěvností je to dohromady 225 tisíc osob za oba dny, což odpovídá návštěvnosti v roce 2014 a 2011.

Atrakcí nedělních dynamických ukázek, probíhajících za poměrně chladného počasí, bylo vystoupení polské akrobatické skupiny ORLÍK s letouny PZL-130, průlet aliančního letadla E-3A AWACS a dopravního obra C-17 Globemaster III, který přiletěl jako podpůrný letoun amerického bombardéru B-52. Prostor pozemních dynamických ukázek po celý den obléhaly davy diváků, kteří neúnavně tleskali každé prezentaci vojáků, policie, hasičů i celní služby. V množství spokojených návštěvníků se místy ztrácela i technika všech zúčastněných složek. XV. ročník Dnů NATO v Ostravě & VI. ročník Dnů Vzdušných sil Armády České republiky za účasti šestnácti zemí tak plně potvrdil svou pozici největší evropské bezpečnostní show.

Zpravidla nejvíce sledované jsou na akci ukázky letectva, které však zdárně dohánějí i pozemní dynamické prezentace.  Že tyto ukázky vyžadují plné soustředění, bylo vidět nejen při simulovaném zásahu proti teroristům na letištní věži, které vedla Zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje společně se svými polskými kolegy ze Specjalnego Pododdzialu Antyterorystycznego Policji (SPAP) Katowice, ale i při zásahu proti skupině výtržníků. Ti byli zpacifikováni Speciální pořádkovou jednotkou Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje za spolupráce polského Oddzialu Prewencji Policji Katowice.

Podobně razantní jako policejní ukázky byly i prezentace Celní správy, která v součinnosti se svými zahraničními kolegy příkladně zasáhla proti pašerákům cigaret na česko-slovenské hranici nebo při odhalování nelegální přepravy drog a bankovek v česko-německém pohraničí. Naopak klidnější byla ukázka činnosti Městské policie Ostrava, která předvedla výcvik služebních koní a psů. Městská policie také zajištuje provoz dvou koláren o celkové kapacitě 8 000 kol. Letos je za oba dny využilo celkem 5732 cyklistů. Poučné byly ukázky práce Hasičského záchranného sboru, při kterých hasiči vyprošťovali osoby z havarovaných vozidel. Vrcholem elegance pohybu, kterého lze dosáhnout na motorkách, bylo vystoupení Motocyklové jednotky Hradní stráže.

Prioritou Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil Armády České republiky je bezpečnost všech návštěvníků i účastníků. Jejich konání je možné jen díky mistrné souhře všech organizátorů akce za podpory jejich partnerů. „Za každou dynamickou i statickou ukázkou je schováno veliké úsilí jejích protagonistů, od velení jednotlivých složek až po poslední článek řetězu, který musí být ve správnou dobu na správném místě. Zároveň vše musí podepřít kvalitní služby pro návštěvníka uspokojující jeho potřeby. Toto jsou atributy, které na akci oceňují jak její účastníci, tak i zapojená odborná veřejnost. Pro organizátory sice letošní ročník akce končí, ale příprava na další ročníky je již v plném proudu,“ sdělil předseda Jagello 2000, Zbyněk Pavlačík, hlavní organizátor akce.

Na viděnou
na 16. Dnech NATO v Ostravě
& 7. Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro