POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Návštěvnický rekord akce padl: 155 tisíc diváků za den

19.09.2015, 19:17

Slavnostní zdravicí, za přítomnosti českého Ministra obrany Martina Stropnického, švédského Ministra obrany Petera Hultqvista, Primátora Statutárního města Ostravy Tomáše Macury a dalších, byl dnes oficiálně zahájen XV. ročník Dnů NATO v Ostravě & VI. ročník Dnů Vzdušných sil Armády České republiky. Pod vlajkami šestnácti zemí se na Letišti Leoše Janáčka Ostrava odehrál první den největší evropské bezpečnostní show, který navštívilo 155.000 tisíc diváků.

Celkem 8 hodin dynamických ukázek na zemi i ve vzduchu doplňovala výstava toho nejlepšího z techniky a vybavení armád, policie, celníků, hasičů a dalších. Dohromady měli návštěvníci možnost shlédnout necelých 200 kusů pozemní a letecké techniky. Mezi největší sobotní atrakce patřil průlet letounů Vzdušných sil Armády České republiky, průlet Švédské historické letky s reaktivními letouny a vrtulník Lynx Mk8 britského námořnictva. Na statické ukázce pak obří létající tanker KDC-10 a demonstrátor nového českého letounu L-39NG. Velký potlesk vyvolala společná ukázka obsazení základny teroristů a osvobození zadržovaných rukojmí týmu Ženské roty pro speciální bezpečnostní operace Jordánských ozbrojených sil s vojáky prostějovského 102. průzkumného praporu Armády České republiky.

Pozornost diváků byla také upřena na prezentaci Švédska, letošní partnerské země akce. Kromě velkého spektra letecké techniky, předvedly Švédské pozemní síly nejmodernější těžký dělostřelecký systém FH77BW L52 Archer ráže 155mm, pásové bojové vozidlo CV 90 a terénní pásové vozidlo BvS10. Tento trojlístek moderní pozemní techniky patří právem k tomu vůbec nejlepšímu, co kdy bylo, z techniky zahraničních pozemních sil, na Dnech NATO k vidění.

Už tradičně byla divácky nejatraktivnější letecká technika, která je v tomto roce ve znamení leteckých obrů: legendární strategický bombardér B-52H Stratofortress amerického letectva, C-17 Globemaster III z programu Strategic Airlift Capability, unikátní tankovací KDC-10 nizozemského letectva, tankovací Boeing KC-135 Stratotanker amerického letectva a několik dopravních Lockheed C-130 Hercules, dopravní C-27 Spartan nebo C-160 Transall a další. Pokud by tato letadla stála vedle sebe, byla by to větší vzdálenost než délka dvou souprav Pendolino Českých drah. V obležení byl americký CV-22B Osprey a zajímavostí byl lehký letoun pro přímou leteckou podporu Beechcraft AT-6.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro