POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Norský P-3 Orion v neděli nabídne premiérový průlet

01.09.2015, 13:12

Návštěvníci Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR se mohou těšit na další historickou premiéru. Letoun P-3 Orion norského královského letectva jim nabídne v rámci nedělního odpoledního programu průlet, který dosud nebyl v České republice k vidění.

Možné zkrácení statické ukázky tohoto letounu bylo již dříve deklarováno norskou stranou z důvodu případných aliančních povinností vzhledem k současné nestálé situaci na severu a východě Evropy. Vzhledem k operačním povinnostem tak bude Orion odlétat ještě před skončením akce, čímž přispěje k obohacení letového programu akce.

 „Letoun bude ze statické ukázky vytažen v neděli kolem poledne a po nezbytné předletové přípravě odletí na domovskou základnu Andøya. Návštěvníci, kteří na Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR dorazí v neděli, tak zažijí bonus v podobě průletu tohoto čtyřmotorového turbovrtulového letounu,“ uvádí Zbyněk Pavlačík z Jagello 2000. „Ve hře je rovněž průlet s otevřenou pumovnicí a tedy jakási simulace protiponorkového útoku, který jsme mohli osobně spatřit v podání australského AP-3C Orion na Australian International Airshow v Avalonu. Jestli se však odehraje, zůstane na rozhodnutí norské posádky,“ podotýká Pavlačík.

Čtěte také:  Exkluzivní česká premiéra: Norsko vysílá do Ostravy P-3 Orion

P-3 Orion slouží v norském královském letectvu od  60. let a jeho účelem je především námořní průzkum a vyhledání ponorek. Přestože tento letoun vlastní více evropských států, organizátoři usilovali o účast právě tohoto norského. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro