POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Partnerským státem letošního ročníku Dnů NATO bude Německo

29.02.2016, 15:48

Německo přijalo roli speciálního partnerského státu 16. Dnů NATO v Ostravě & 7. Dnů Vzdušných sil AČR. Oficiálně to oznámil velvyslanec Německa v České republice Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven na bezpečnostním semináři v Praze.

"Je pro nás velkou ctí, že se Německo stalo partnerskou zemí právě při letošním 15. výročí akce," uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora akce.

Se sousedním Německem má Česká republika dlouholetou úspěšnou oboustrannou spolupráci v řadě bezpečnostních oblastí včetně letectva, pozemních sil, policie, celní správy, záchranářů a dalších složek. „S celou řadou konkrétních příkladů se pak budou moci návštěvníci seznámit v rámci naší akce. Německá účast bude nejrozsáhlejší v dosavadní tříleté historii konceptu speciální partnerské země, což nás samozřejmě velmi těší, neboť půjde o velmi unikátní záležitost," dodal Pavlačík.

Rozsáhlá prezentace Německa na letošních Dnech NATO & Dnech Vzdušných sil AČR zapadá do kontextu loni uzavřeného strategického dialogu mezi Českou republikou a Německem. Jedním z jeho témat je právě obrana.

„Německo si velice cení a přijímá českou nabídku stát se zvláštní partnerskou zemí na letošních Dnech NATO v Ostravě. Považujeme ji za příležitost ukázat spojeneckou solidaritu a partnerství v rámci Severoatlantické aliance,“ uvedl dnes německý velvyslanec v Praze Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven na semináři o euroatlantické bezpečnosti, který se koná na půdě Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Německo plánuje v Ostravě představit celkem osm složek - za ozbrojené síly se představí pozemní síly, letectvo, námořnictvo a velitelství podpory, dále pak policie, celníci, Spolkový úřad pro technickou pomoc (THW) a Německý červený kříž. Půjde tak o komplexní prezentaci německého záchranného systému.

Jako první můžeme zveřejnit účast německých pozemních sil, které odprezentují šest kusů techniky – dva tanky Leopard, samohybnou houfnici Panzerhaubitze 2000, vyprošťovací vozidlo na pásovém podvozku Bergepanzer 3 Büffel, pokladač mostů Panzerschnellbrücke 2 a bojové vozidlo pěchoty Marder. V jednání je možnost prezentace jeho modernějšího nástupce Puma a dvou nejmodernějších vrtulníků Tiger a NH-90, které se dosud v České republice nepředstavily.

Diváci se mohou těšit na dynamickou ukázku tanku Leopard (druhý kus se představí na statické ukázce) a vozidla Bergepanzer 3 Büffel.

"Podrobnosti o účasti dalších složek budeme zveřejňovat postupně. Přestože nejsou jednání uzavřena, můžeme již nyní říci, že se návštěvníci mají na co těšit," uzavírá Pavlačík.

Německo je v pořadí třetím speciálním partnerským státem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Jako historicky první se této úlohy ujalo v roce 2014 Polsko, loni pak mohli návštěvníci akce ocenit rozsáhlou prezentaci Švédska.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro