POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

TITUS a ASCOD na Dnech NATO v dynamické ukázce

15.09.2016, 19:19

Speciální partneři akce TATRA TRUCKS a.s. a CZECHOSLOVAK GROUP a.s. představí na Dnech NATO v Ostravě 2016 bojovou, záchrannou, civilní i závodní techniku. Tato dvojice předních firem v českém obranném a bezpečnostním průmyslu bude prezentovat své výrobky odborným návštěvníkům i široké veřejnosti.

„Návštěvníci mohou opět očekávat nabitou prezentaci. Na ploše pro dynamické ukázky předvedou své jízdní vlastnosti dva moderní stroje kvality - kolové obrněné vozidlo TITUS, tentokrát v policejních barvách, a pásové obrněné vozidlo ASCOD,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. Druhý jmenovaný se představí také na statické ukázce ve veřejné zóně, k němuž se přidají závodní Dakar speciál TATRA a další moderní stroje značky TATRA.

TITUS, který se může již brzy objevit ve výzbroji Armády České republiky, je postaven na unikátním podvozku TATRA, díky němuž dokáže zdolat i velmi obtížný terén. Vozidlo je však ideálním obrněncem i do městského prostředí. Díky ředitelné přední i zadní nápravě má poloměr otáčení srovnatelný s osobními automobily střední třídy. Je vhodné nejen pro uživatele z armády, ale i z policejních složek. Vozidlo kromě vynikajících jízdních vlastností nabízí také modularitu na základě specifických setů vybavení pro konkrétní misi i operační prostředí. Uživatel si tak může svá vozidla pro každé jejich zamýšlené nasazení přizpůsobit přesně podle svých potřeb. Podvozek vozidla bude vyráběn v automobilce TATRA TRUCKS, nástavba pro zákazníky z ČR v nedávno otevřeném podniku TATRA DEFENCE VEHICLE.

Pásový ASCOD pak úspěšně slouží třeba v ozbrojených silách Španělska a Rakouska. Je vyráběn ve dvou základních verzích – ASCOD 35 vážící až 35 tun a až 42tunový ASCOD 42 -  a vyznačuje se velkou variabilitou danou širokou škálou dostupných modifikací od klasického obrněného transportéru přes bojové vozidlo pěchoty, spojovací vůz, velitelský vůz či obrněnou ambulanci až po lehký tank osazený dělem ráže 105 mm. Zkušenosti z jeho služby dokládají, že umí plnohodnotně nahradit jak obrněné transportéry, tak i lehčí typy tanků. ASCOD tak dokáže jako univerzální pásové vozidlo plnit širokou škálu úkolů pokrývající hlavní role bojové techniky – od vozidla pěchoty a obrněného transportéru přes lehký tank až po stíhač tanků.

Mimo tyto stroje bude v rámci statické prezentace v Relax zóně u velkoplošné obrazovky mít široká veřejnost možnost vidět civilní techniku TATRA, vojenský speciál TATRA FORCE a v neposlední řadě také závodní speciál TATRA závodního týmu TATRA BUGGYRA RACING. Poblíž velkoplošné obrazovky bude vystaven také rakouský pásový obrněnec ULAN (lokální označení vozu ASCOD) a obrněné vozidlo EAGLE.

Návštěvníci relax zóny u velkoplošné obrazovky se také mohou těšit na prezentační stan, kde bude možné zakoupit značkové propagační předměty anebo se informovat o možnostech zaměstnání v TATRA TRUCKS či skupině CZECHOSLOVAK GROUP, které hledají zejména technology elektro a strojírenské výroby, zámečníky či elektrikáře, nebo také svářeče. Pro všechny fanoušky značky TATRA bude připraven T-Shop s nabídkou nejrůznějších značkových reklamních předmětů.

Česká republika je díky automobilce TATRA TRUCKS jednou z několika zemí NATO, která je soběstačná ve výrobě klíčového komponentu vojenské pozemní techniky – těžkých kolových podvozků s vysokou průchodností v terénu. Navíc jak dokázala studie společnosti EY, domácí speciální výroba má vysoký přínos pro celé hospodářství (1 Kč utracená v české ekonomice generuje 2,8 Kč v české ekonomice, 1 zaměstnanec generuje 3,7 pracovního místa u subdodavatelů).

Společnost TATRA TRUCK je mimo hlavní program na letišti v Mošnově zapojena do řady dalších aktivit. V Dolních Vítkovicích bude vystaven TITUS v rámci Akčního dopoledne, kde je zapojen do soutěže o možnost svézt se jím v průběhu Víkendové show. Nadto jsou TATRA TRUCKS a CZECHOSLOVAK GROUP generálními partnery nové každoroční konference obranného a bezpečnostního průmyslu a také společenského programu akce.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
SAAB Czech s.r.o.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro