POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Aby se vůbec mohlo fungovat // Humans of NATO Days

28.05.2023, 09:13

Logistické zabezpečení je něco, co na první pohled není vidět, ale neobejdou se bez něj ani armádní cvičení, a ani taková akce, jakou jsou Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. A zabezpečit akci takového rozsahu rozhodně není snadné. O tom, co vše to obnáší, i o tom, jak vypadá složení jednotky logistické podpory nám povyprávěl npor. Pavel Macek ze 141. zásobovacího praporu Pardubice.

Jak jste se dostal k armádě? 
Celkem složitě. Pracoval jsem v civilním sektoru a až na doporučení kamarádů, kteří u armády sloužili, jsem se začal o služební poměr zajímat a teď už jsem v armádě asi šest a půl roku. 

Šel jste rovnou k profesionálům, nebo jste začínal přes aktivní zálohy?
Šel jsem rovnou k profesionálům.

Mohl byste nám trochu představit vaši jednotku a svou funkci v ní?? 
Jsme 141. zásobovací prapor z Pardubic, v němž já působím na pozici zástupce velitele velitelské roty. Máme na starosti podporu našeho štábu a případně i dalších rot, takže máme pod sebou spojovací četu, dopravní četu a provozní četu, v níž jsou chemici, ženisté, družstvo obsluh EC a vojáci s dalšími specializacemi, abychom mohli celkově podporovat zásobovací prapor. 

Co vaše práce v logistice obnáší? 
Logistika obecně zabezpečuje to, aby se při cvičeních vůbec mohlo fungovat. Například ubytování vojáků, vytvoření zázemí, zásobování pitnou vodou, pohonnými hmotami, municí, elektrickým proudem, zajištění kuchařům, aby měli kde a z čeho vařit, nebo aby se přivezlo a zase odvezlo vše, co má. Ne vše z toho řešíme i při Dnech NATO, ale velkou část ano.

Jak dlouho se taková akce jako jsou Dny NATO logisticky připravuje? 
De facto celý rok. Třeba i ten proviant, který se sem dováží, kuchaři připravují a ladí od ukončení předchozího ročníku. Přímo rozpis a návoz materiálu se plánuje zhruba dva měsíce dopředu, kdy máme i přípravné porady s hlavním organizátorem akce, spolkem Jagello 2000. Takže se vše připravuje celkem dlouho a není to úplně snadné. 

Jaký nejtěžší nebo nejnáročnější logistický úkol jste plnil? 
Jsou to právě Dny NATO, protože té techniky je opravdu hodně, a jak jsem říkal, akce se připravuje několik měsíců dopředu. Všechno naplánovat a dát nějakým způsobem dohromady není lehké.  


Přečtěte si i další rozhovory s těmi, kteří se podílejí na Dnech NATO

Který z těch dílčích úkolů je nejnáročnější? 
Pokud se bavíme o činnostech zde v areálu, tak je to určitě koordinace. To znamená, aby se od pondělí, kdy se do prostoru najíždí, do čtvrtečního odpoledne podařilo vše umístit na své místo a připravit tak, aby bylo vše na víkend připraveno a moji nadřízení byli spokojeni. Obnáší to desítky telefonátů a neustále se něco někde koordinuje, je to docela složitý proces. 

Co vás na vaší práci nejvíce baví? 
Jednoznačně práce s lidmi. A že je nějaká akce, že se něco děje. Není to stereotyp. 

Jaký je zájem o službu ve vašem praporu? Jaké schopnosti musí zájemce mít, aby se mohl stát součástí armádní logistiky? 
K zájmu o náš prapor se nemohu adekvátně vyjádřit, to by vám mohli sdělit spíš někdo od našich personalistů, ale k armádní logistice se může dostat prakticky každý člověk, který má zájem pracovat, chce se vzdělávat, musí být zodpovědný a nesmí být lenivý. U logistiky je spousta pozic. Dle mého názoru je všeobecně problém s náborem lidí k ozbrojeným složkám. 
 

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro