POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Česká premiéra letounu A-330 MRTT zpestří Dny NATO

19.08.2021, 14:10

Na další významnou premiéru se mohou těšit návštěvníci letošního ročníku Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Poprvé na veřejnou akci v České republice zavítá přepravní letoun Airbus A-330 MRTT z mezinárodního programu MMF, jehož je Česká republika součástí. Jeho účast je součástí prezentace modernizace Armády ČR.

Cílem programu Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet - MMF) je zvýšení schopnosti a kapacity evropských států provádět tankování za letu a zlepšit tak možnost operačního nasazení. Spolu s Českou republikou je do něj zapojeno šest států NATO, které by do konce roku 2024 měly disponovat celkově devíti letouny Airbus A-330 v konfiguraci MRTT (Multi-Role Tanker Transport). Tento gigant se oba dny představí ve vzduchu, kdy se zapojí do zahajovacího průletu v první den konání Dnů NATO, v neděli pak v průletu s letouny JAS-39 Gripen předvede simulaci tankování za letu.

„Máme samozřejmě ohromnou radost, že k nám vůbec poprvé zavítá letoun A-330 MRTT, potvrzení o účasti navíc přichází symbolicky jen pár týdnů poté, co Česká republika poprvé využila tento letoun, a to k přepravě vojáků do Pobaltí,“ komentuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Tento program zároveň dobře ilustruje možnosti kooperace spojenců, díky čemuž i menší státy mohou využívat kapacity velkých přepravních letadel.“

Airbus A330 Multi Role Tanker Transport (MRTT) je víceúčelový letoun nové generace postavený na základě civilního dopravního Airbusu A330-200. Verze MRTT je vyráběna od roku 2007 a od té doby bylo dodáno více než 45 letounů. „Letoun Airbus A330 MRTT umožňuje leteckou přepravu 266 pasažérů a 45 tun paletizovaného nákladu. Pro účely tankování za letu je letoun schopen přepravit 111 tun paliva,“ vysvětlil vedoucí oddělení rozvoje vrtulníkového a dopravního letectva sekce rozvoje sil MO plukovník Miloslav Synek pro army.cz

V současné době využívá služeb tohoto letounu, kromě států v programu MMF, například Austrálie, Spojené království či Francie. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro