POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

České letectvo se na Mošnově znovu předvede v plné síle

09.09.2017, 17:23

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR by se neobešly bez zastoupení českého letectva, které si jako obvykle připravilo širokou prezentaci své techniky. Návštěvníci se na jejich schopnosti mohou těšit jak ve statických, tak dynamických ukázkách, a to i v součinnosti s pozemními silami.

Vzdušné síly Armády České republiky budou na akci prezentovat všechny podřízené útvary. K vidění tak bude technika nejen ze základen taktického, vrtulníkového a dopravního letectva, která provede i tradiční průlet v rámci slavnostního zahájení, ale také dalších podpůrných jednotek – 25. protiletadlového pluku a 26. pluku velení, řízení a průzkumu.

„Již poosmé se Dny NATO v Ostravě konají společně se Dny Vzdušných sil Armády České republiky. Toto spojení vyjadřuje význam, jaký Vzdušné síly AČR dávají prezentaci na Letišti Leoše Janáčka Ostrava, což je nejvíce patrno právě na šíři jejich účasti. Armáda ČR je však nejen jednoznačně největším ze všech leteckých účastníků, ale zároveň zajišťuje mnohé kriticky důležité aspekty přípravy i realizace akce, bez čehož by se Dny NATO nemohly v tomto rozsahu vůbec uskutečnit,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce.

Nejvíce pozornosti poutá ukázka pilotáže stíhacího letounu JAS-39 Gripen z 211. taktické letky, jíž se zhostí nový display pilot, kapitán Ivo Kardoš. Ten se svou sestavou letecké akrobacie sklízí úspěchy doma i v zahraničí. Například na Royal International Air Tattoo v britském Fairfordu, jež je považována za největší svátek letecké techniky na světě, získal od poroty cenu za nejlepší zahraniční vystoupení.

Velmi oblíbenou ukázku předvede též dvojice lehkých bojových letounů L-159 ALCA z 212. taktické letky, letos s ještě vylepšenou sestavou. „Zatímco v loňském roce se tyto letouny předvedly v součinnosti s armádou, pro letošek ukážou své bojové schopnosti proti pozemním cílům v samostatné dynamické ukázce,“ vysvětluje Pavlačík.

Čtěte také: Rakeťáci budou chránit pozemní jednotky před útoky ze vzduchu

Do řady dynamických ukázek se zapojí i 22. základna vrtulníkového letectva z Náměště nad Oslavou, jejíž vrtulníky Mi-24 a Mi-171 předvedou simulaci záchrany sestřeleného pilota a budou se podílet na společném vystoupení s pozemními jednotkami. Transportní vrtulník Mi-171 pak bude vynášet k seskokům výsadek českých parašutistů a bitevní víceúčelový vrtulník Mi-24 ukáže své manévrovací schopnosti.

Kromě dynamických ukázek se mohou návštěvníci těšit na tyto stroje i v rámci statické prezentace, na níž bude vystaven také dopravní letoun L-410 z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. Ve stanu Vzdušných sil AČR pak bude možné se blíže seznámit s důležitými součástmi pilotního výcviku, mezi které patří například výsadková příprava či létání na trenažéru.   

V neposlední řadě je třeba zmínit i příspěvek českého letectva v oblasti zabezpečení, bez něhož by nebyla prezentace letecké techniky možná. Jedná se především o přísun kyslíku a dusíku, elektrické energie a vytvoření dalších nutných podmínek pro hladký průběh dynamických i statických ukázek, včetně příletů a odletů všech letounů, které diváci na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR uvidí. To vše primárně zabezpečuje čáslavská 216. letka logistické podpory. 

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro