POTVRZENÁ ÚČAST 2024           

Zprávy

Dny NATO jsou znovu tady a nabídnou mimořádnou bezpečnostní show!

15.09.2023, 21:01

Za účasti 19 zemí proběhnou již tento víkend Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR. K vidění bude nejmodernější technika, tři akrobatické skupiny, letouny F-35 ve vzduchu i na zemi a chybět nebudou ani ukázky bezpečnostních sborů a Armády České republiky.

Historickou premiéru a velké lákadlo zajistí letectva Spojených států amerických a Velké Británie, které poprvé na Dnech NATO předvedou v dynamické ukázce letouny 5. generace F-35 Lightning II. K nim každý stát vystaví jeden letoun i na statické ukázce a z Velké Británie přiletí i náhradní letoun na dynamickou ukázku. Na Letiště Leoše Janáčka Ostrava tak přiletí celkem pět nejmodernější letouny od firmy Lockheed Martin.

Zájem návštěvníků budou jistě mít také premiéry nových akvizic Armády ČR v podobě bojového vrtulníku AH-1Z Viper, víceúčelového vrtulníku UH-1Y Venom, mobilního 3D radaru MADR a hlavního bojového tanku Leopard 2A4. Premiéru na Dnech NATO zažije i Portugalské letectvo, které při své první příležitosti představí symbol aliance – letoun F-16.

Celkem na Letišti Leoše Janáčka Ostrava bude pět letounů F-16 a na dynamické ukázce zahřmí Eurofightery Typhoon britského a španělského letectva. Vystoupí i tři akrobatické skupiny – švýcarský PC-7 TEAM a polské akrobatické skupiny Orlik a Zelazny.  Velkolepá přehlídka letecké techniky bude i na „stojánce“, kde si budete moci z blízka premiérově prohlédnout bezpilotní letoun Bayraktar TB2, italské Tornado nebo německý a lucemburský Atlas.

Pozadu nezůstanou ani vrtulníky. Exkluzivní ukázku zajistí transportní vrtulník CH-47 Chinook, který se na Dnech NATO poprvé představí v barvách americké armády. Ve vzduchu se s návštěvníky rozloučí český Mi-24 a své schopnosti předvede slovenský Black Hawk. Na statické ukázce budou mimo jiné i německé vrtulníky NH90 a H145M nebo rakouský Black Hawk.

I pozemní technika bude mít své premiéry, jelikož poprvé bude k vidění hlavní bojový tank K2 Black Panther. Kromě něj Polsko, speciální partnerský stát letošního ročníku, také ukáže premiérově raketomet HIMARS. Mimo to si návštěvníci budou moci prohlédnout polskou houfnici KRAB, radar Liwiec a premiérově vystoupí i speciální jednotka GROM, která bude mít dynamickou ukázku se zásahovou jednotkou České republiky. Německo představí nejmodernější tank Leopard 2A7V.

Největší účast i letos zajistí Česká republika, jejíž bezpečnostní sbory a ozbrojené složky tvoří páteř Dnů NATO a to nejen jako účastníci, ale i jako organizátoři akce. Návštěvníci se mohou těšit na prostředky taktického klamání LRAD nebo bojová vozidla pěchoty. K tomu bude k vidění i velké množství dynamických ukázek a chybět nebudou ani kynologové se svými ukázkami na kynologickém stanovišti.

Celkem se návštěvníci můžou v průběhu víkendu těšit na 45 leteckých a 42 pozemních dynamických ukázek, které budou trvat skoro 21 hodin. Devět a půl hodiny zábavy nabídnou letecké ukázky a jedenáct hodin ukázky pozemní.

„Velmi nás těší, že můžeme nabídnout účast pěti letounů F-35 Lightning II, která je na poměry evropských bezpečnostních show dosud nevídaná. Věříme, že tyto stroje spolu s další zajímavou a moderní technikou přilákají spoustu návštěvníků a nadcházející víkend se všichni společně naplno užijeme,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Speciální partner

Partneři

TITULÁRNÍ PODPORA
HLAVNÍ PODPORA
GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
HLAVNÍ PARTNER
HLAVNÍ PRODUKTOVÝ PARTNER
Radegast
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro