POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO pod partnerstvím Severoatlantické aliance mají rekordní mezinárodní účast 

23.08.2022, 10:15

Účastníci z až 22 zemí, stovka letadel a na tisíc kusů pozemní techniky dorazí třetí zářijový víkend na Letiště Leoše Janáčka Ostrava, kde se uskuteční 22. Dny NATO v Ostravě & 13. Dny Vzdušných sil AČR. Role speciálního partnera se přitom zhostí přímo Severoatlantická aliance a akce tak bude sloužit jako významná prezentace mezinárodní spolupráce a spojeneckého odhodlání. 

„Můžeme říci, že máme před sebou jeden z vůbec nejlepších ročníků s doposud nejdelším programem ukázek. Letošní Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil AČR budou patřit k nejprestižnějším akcím v celé Evropě,“ uvedl Zbyněk Pavlačík, předseda organizujícího spolku Jagello 2000. „Akce se koná za více jak tři týdny a v tuto chvíli ještě intenzivně jednáme o další atraktivní účasti, takže věříme, že letošní seznam ukázek ještě není definitivní. Po dvou ročnících zatím neočekáváme žádná omezení vstupu pro návštěvníky kvůli covidu-19, situaci ale samozřejmě pečlivě monitorujeme,“ doplnil Pavlačík.

„Právě díky partnerství přímo s NATO máme velmi pestrou účast,“ sdělil Pavlačík. NATO budou přímo reprezentovat letoun včasné výstrahy AWACS na statické ukázce a tanker A330 MRTT, který se představí v zahajovacích průletech. V rámci programu se dále formou společného průletu uskuteční přivítání Finska a Švédska jako nových kandidátských zemí na členství v Severoatlantické alianci.

Změna: Účast letounu E-3A AWACS byla zrušena (13. září 2022).

Transatlantickou vazbu pak zdůrazní prezentace kanadského letectva a rovněž bohatá účast amerických ozbrojených sil. Celkem se tak na Dnech NATO představí technika a jednotky z 16 členských zemí Aliance.  

„Členství v NATO je nejlepší zárukou naší bezpečnosti, a přestože se o to snažíme už 22. rokem, po ruské invazi na Ukrajinu je obzvláště důležité roli Severoatlantické aliance zdůrazňovat a vysvětlovat,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „O jejím partnerství jsme přitom začali jednat již v loňském roce, ale vzhledem k aktuálnímu vývoji jsme o to radši rádi, že představitelé Aliance tuto roli přijali.“ 

Unikátní koncept speciálního partnera akce umožňuje vybrané zemi či subjektu rozsáhlejší prezentaci ozbrojených a bezpečnostních sil či průmyslu. Od roku 2014, kdy byl na Dnech NATO zaveden, se v této roli již představily Polsko, Švédsko, Německo, Slovensko, USA a Rumunsko.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro