POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dny NATO zažijí unikátní seskok českých a polských výsadkářů

12.09.2019, 15:22

Na jedinečnou ukázku společného bojového výsadku se mohou těšit návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Na čtyřicet příslušníků 43. výsadkového praporu Armády ČR a polské speciální jednotky AGAT jím připomene 20 let spojenectví obou států v Severoatlantické alianci i 75. výročí největší výsadkové operace v dějinách. 

Před dvaceti lety se NATO poprvé rozšířilo o bývalé členy Varšavské smlouvy, Česko, Polsko a Maďarsko. A právě tento historický okamžik pro všechny státy i pro samotnou Alianci seskokem čeští a polští výsadkáři připomenou. Navíc vzdají čest účastníkům výsadkových operací, především 24 tisícům spojeneckých vojáků, kteří se snesli před 75 lety do Normandie při zahájení operace Overlord sneslo do Normandie.

„Pravidelní návštěvníci Dnů NATO znají seskoky s vlajkami z vrtulníku v rámci slavnostního zahájení či zakončení programu. Tato ukázka však bude neporovnatelná s ničím, co bylo na mošnovském letišti dosud k vidění, včetně vystoupení britských parašutistických skupin, a to nejen proto, že půjde o historický první společný seskok příslušníků české a polské armády,“ uvádí Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Výjimečná bude i svým rozsahem, který s sebou nese i nutnost specifického provedení. Vojáky tak do vzduchu vynesou letouny CASA C-295, jedna polská a jedna česká, které při vypouštění výsadkářů poletí v ose letištní dráhy.“

43. výsadkový prapor se i díky tomuto seskoku vrací na Dny NATO po šesti letech. V Armádě ČR je jedinou jednotkou tohoto typu a právě díky vysoké mobilitě tvoří útvar jednu z hlavních částí expedičních sil armády. Byl tak nasazen do mnohých aliančních operací, jako např. mise KFOR v Kosovu nebo Resolute Support v Afganistánu. Podobně jako 43. výsadkový prapor z Chrudimi, i Jednostka Wojskowa AGAT se vyznačuje vysokou mobilitou a specializuje se na boj v týlu protivníka. Přestože jednotka AGAT vznikla jako součást polských speciálních sil teprve v roce 2011, na akci se objeví již počtvrté.

S příslušníky, výzbrojí a výstrojí obou útvarů se budou moci návštěvníci seznámit rovněž na jejich statických expozicích, kde se diváci můžou těšit mimo jiné na statickou ukázku obrněného vozidla Oshkosh M-ATV.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro