POTVRZENÁ ÚČAST 2024    

Zprávy

Do Ostravy v premiéře míří kanadský Hornet

07.08.2017, 15:30

Na jedinečnou premiéru se mohou těšit návštěvníci letošních Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR. Akce se poprvé plánuje zúčastnit kanadské letectvo se svým bojovým letounem CF-18 Hornet.

Účast kanadských strojů na evropských leteckých přehlídkách je vzhledem ke vzdálenosti této země opravdu mimořádnou událostí. Letos se tak v Ostravě objeví díky šťastné souhře několika okolností a spolupráci mezi organizátory termínově blízkých akcí - Dnů NATO a leteckých přehlídek v Lens a v Sanicole.

„Hlavním cílem cesty kanadských letounů do Evropy nejsou veřejné akce, ale zapojení do spojeneckého cvičení Serpentex 2017, to má pochopitelně prioritu. Kanaďané se rovněž plánují zúčastnit letecké přehlídky v Lens, jíž letos organizátoři pojímají jako připomínku kanadských vítězství v první světové válce, přesně před sto lety. Naše spolupráce s touto akcí tak posléze pomohla k tomu, aby se kanadský Hornet představil i v Ostravě,“ vysvětluje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000, hlavního organizátora Dnů NATO. „Premiérová účast Kanady bude pro naši akci i velmi symbolická, protože nejenom rozšiřuje počet členských zemí NATO, které se na ní již představily, ale představuje též sílu transatlantické vazby.“

Stroje F-18 se v předchozích třech letech dvakrát na Dnech NATO představily v letových ukázkách, a to v barvách Švýcarska a Finska. Na statické ukázce však zatím poprvé a naposled k vidění přestě před deseti lety v roce 2007 díky Španělsku. Kanadské a španělské stroje přitom sdílí jednu specialitu, jíž jsou „falešné kokpity“ namalované zespodu trupu, které mají zmást nepřátele při vzdušných soubojích. "Další zajímavostí z hlediska organizace pak je, že s kanadským Hornetem, který bude umístěn rovněž na statické ukázce, přiletí pouze jeden pilot, bez jakéhokoli dalšího personálu. To je mezi účastníky velmi neobvyklé," dodává Pavlačík.

Letouny F-18 vznikly původně jako víceúčelové palubní stroje pro provoz na letadlových lodí námořnictva Spojených států amerických. Díky svým kvalitám si našly cestu i do vzdušných sil jiných států, jež je provozují z pozemních letišť, přesto jsou i tyto exportní stroje mechanismy pro přistání na lodích vybaveny. To je i případ kanadských letounů označovaných jako CF-18, když poslední kanadská letadlová loď byla vyřazena ze služby v roce 1970.

Kanadské stroje CF-18 Hornet se v Evropě nezapojují pouze do cvičení, ale v rámci mise NATO byly v roce 2014 nasazeny i k ochraně vzdušného prostoru Pobaltí. V roce v roce 2011 se též účastnily intervence v Libyi a od roku 2014 do února 2016 se zapojily do úderů proti tzv. Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
AERO Vodochody AEROSPACE a.s.

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro