POTVRZENÁ ÚČAST 2024      

Zprávy

Dvojice bombardérů B-52 ozdobí rozsáhlou účast USA

23.08.2022, 10:35

Velmi bohatou účast na letošních Dnech NATO v Ostravě & Dnech Vzdušných sil AČR plánují ozbrojené síly Spojených států amerických. Širokou škálu pozemní techniky a vrtulníků včetně premiéry CH-47 Chinook podtrhnou dva strategické bombardéry B-52 Stratofortress.

Jeden z těchto B-52 bude v sobotu, přesně po deseti letech, nad mošnovským letištěm k vidění v letové ukázce, a druhý po celou dobu konání akce na statické ukázce. Na tu U.S. Air Force vyšle i tankovací letoun KC-135. 

zdroj: US Army

Změna: Průlet B-52 Stratofortress a účast vrtulníku UH-60M Black Hawk, dronu RQ-7 Shadow a vrtulníku CH-47 Chinook byla zrušena (17. září 2022).

Pozadu nezůstane ani U.S. Army, která předvede pestrou škálu vrtulníků. Návštěvníci se tak mohou těšit na útočný AH-64 Apache, víceúčelový UH-60 Black Hawk a první účast přepravního CH-47 Chinook v amerických barvách. Na statické ukázce letecké techniky spadající pod pozemní síly je doplní průzkumný bezpilotní prostředek RQ-7 Shadow. Scházet však nebude ani těžká pozemní technika – hlavní bojový tank M1 Abrams, bojové vozidlo M2 Bradley a také legendární terénní vozidlo HMMWV.

„Tato impozantní účast ozbrojených sil USA podporuje prezentaci Severoatlantické aliance jakožto speciálního partnera letošního ročníku, a tedy ji můžeme vnímat jako potvrzení spojeneckých závazků nejen k České republice, ale i k celému regionu střední a východní Evropy,“ vyzdvihuje Zbyněk Pavlačík, předseda Jagello 2000. „Nemusí se přitom stále jednat o finální seznam americké techniky, jež se na mošnovském letišti letos představí,“ uzavírá.

Na viděnou
na Dnech NATO v Ostravě
& Dnech Vzdušných sil Armády České republiky!

Generálním partnerem Dnů NATO v Ostravě & Dnů Vzdušných sil AČR je společnost
Saab AB

Speciální partner

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER
Lockheed Martin
EXKLUZIVNÍ PARTNER
Škoda Auto
SPECIÁLNÍ PARTNER
PODPORA
OFICIÁLNÍ TECHNICKÁ PODPORA
Audiopro